Založba:
ISBN: 0013-3302-11-12

4,90 

Revija EKRAN, letnik LVIII ; november-december 2021

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

4.90 €

4,90 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Založba:
ISBN: 0013-3302-11-12

Tematski sklop zadnje številke revije Ekran v letošnjem letu posvečamo naravoslovnim dokumentarcem. Razmišljamo o njihovem pomenu, estetiki in etiki. V prispevku Ajde Bračič, »’Davitelj’ in druge skrivnosti narave« se spoznamo s sirnimi pršicami in začetki tega žanra, z Jacquesom Cousteaujem in našo učiteljico hobotnico se potapljamo v neznani podvodni svet, ter ob prepoznavnem Attenboroughovem glasu v offu spremljamo dramo narave.

Fokus tokrat postavljamo 24. Festival slovenskega filma Portorož, v sklopu katerega izpostavljamo nekaj presežnih del letošnje sezone: od filmov Inventura (2021, Darko Sinko), Prasica, slabšalni izraz za žensko (Tijana Zinajić) in Morena (2021, Antoneta Alamat Kusijanović), prek dokumentarca Odpuščanje (2021, Marija Zidar), kratkega animiranega filma Ta presneta očetova kamera! (2021, Miloš Tomić) do naravoslovnega dokumentarca Divja Slovenija (2021, Matej Vranič).

Žiga Brdnik v drugem delu prispevka o zgodovini poosamosvojitvene filmske politike (prvi del smo objavili v številki maj/junij 2021) obdela »obdobje tranzicijskih bojev« (2000–2009): od rojstva multipleksov in izvora mita o negledljivosti slovenskega filma do fantastičnega cirkusa filmskih razpisov.

Anja Banko se v rubriki In memoriam pokloni Jeanu-Paulu Belmondu, Vitja Dominkuš Dreu poroča z letošnjega simpozija Jesenska filmska šola, ki je potekal pod naslovom »Filmska kultura v šolski praksi«, Maša Peče pa nam prinaša ponoven razmislek in koronski pristavek k zapisu o kuriranju enkratnih filmskih projekcij (objavljen v Ekranu februar/marec 2017). Kot vedno so tu kritike aktualnih filmov in televizijskih serij, poseben dvojni pogled pa tokrat namenimo dolgo pričakovanemu spektaklu Dune: peščeni planet (2021, Denis Villeneuve).

Opozarjamo še na rubriko Branje v kateri tokrat objavljamo eno od poglavij iz najnovejše kinotečne knjižne izdaje, ki nosi naslov Kaj je kinoteka? Nekaj pogledov na ohranjanje in prikazovanje filmske dediščine v 21. stoletju, ki jo v nadaljevanju recenzira Matevž Jerman. Letos je izšel tudi prevod druge Deleuzove knjige o filmu, ki se ji v prispevku z naslovom »Etika Deleuzove Podobe-časa« posveti Anže Okorn.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.