Mehka vezava
173 strani
Slovenski, angleški jezik
Leto izida: 2022
ISBN: 9789612061494

22,50 

Umetnost na delu, Na razpotju med utopijo in (ne)odvisnostjo

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
173 strani
Slovenski, angleški jezik
Leto izida: 2022
ISBN: 9789612061494

Razstava Umetnost na delu prinaša vpogled v tri različne segmente genealogije koncepta dela na območju nekdanje Jugoslavije, in sicer pojmovanje koncepta dela avantgardnih umetnikov v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, spremembo koncepta dela umetnikov in njihovih prostorov v devetdesetih letih ter politične umetniške prakse od leta 2000 dalje.

V zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja, v času tranzicije iz socializma v kapitalizem, se je na območju nekdanje Jugoslavije začel bistveno preobražati koncept dela umetnikov, preoblikovali pa so se tudi koncepti umetnostnih prostorov. Še več, v posocialističnem svetu se je spremenil tudi produkcijski čas umetnikov. Medtem ko so umetniki v času socializma govorili o lenobi in času »v leru« kot o kreativnem času, ga je zdaj nadomestil produkcijski čas rokov, deadlineov. Prav tako sta v devetdesetih letih nekdanji utopizem umetniških kolektivov nadomestila pragmatizem in fleksibilnost dela nevladnih organizacij, pretežno odvisnih od javnih sredstev. Umetniki so postali producenti, preživetje umetnikov in kulturnikov pa je postalo odvisno od trajanja posameznih projektov, tako da so se pridružili vse številnejši armadi prekarnih delavcev. Čeprav v socializmu pogoji dela niso bili veliko boljši, so imeli umetniki vsaj ves svoj čas na razpolago. Ker se nestabilnost dela (umetnikov) zaradi čedalje bolj zaostrenih razmer v svetu (pandemija, desne politike, vojne, ekonomska kriza) še stopnjuje, se s tem povečuje tudi potreba po intenzivnejšem horizontalnem povezovanju in po ponovnem premisleku dediščine avantgard. Ob vsem razstava izpostavi tudi dejstvo, da so bili umetniški kolektivi v preteklosti pretežno moški in da so ženske svoje delo organizirale in artikulirale drugače. Razstava predstavi projekte zadnjih dvajsetih let, ki se s konceptom dela ukvarjajo na način političnih platform in tako neposredno vplivajo na kulturne politike v posameznih državah. Ta del razstave se navezuje tudi na lokalne tradicije sodelovanja med institucijami, nevladnimi organizacijami in posameznimi umetniki na polju dela, vse to pa je tematsko razširjeno na boje za delavske pravice (v kulturi), ki sovpadajo z bojem za pravice gospodinjskih delavk in delavcev, negovalk in negovalcev ter migrantskih delavk in delavcev.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

5.48 €

5,48 

95 na zalogi

REDNA CENA:

17.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,70 

VAŠA CENA

15.30 €

15,30 

REDNA CENA:

20.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

18.00 €

18,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.