Vezava: trda s ščitnim ovitkom
Število strani: 312
Format: 23 x 30 cm
Jezik: slovenski
Leto izida: 2008
Založba:
ISBN: 9789612412074

48,00 

Herman Gvardjančič

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

60 €

VAŠ PRIHRANEK: 12,00 

VAŠA CENA

48.00 €

48,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: trda s ščitnim ovitkom
Število strani: 312
Format: 23 x 30 cm
Jezik: slovenski
Leto izida: 2008
Založba:
ISBN: 9789612412074

Monografija obsega življenjsko delo slikarja Hermana Gvardjančiča, rojenega 1943 v Retečah blizu Škofje Loke. Od leta 1997 je bil profesor in predstojnik oddelka za risanje in slikanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

S svojim obsežnim delom pripada generaciji umetnikov, ki so se uveljavili v soočenju s sodobnimi smermi evropskega in ameriškega slikarstva po drugi svetovni vojni. Herman Gvardjančič pa je kljub temu, da se je tudi mednarodno uveljavil in bil ves čas prisoten in dejaven tako v slovenskem kot vsem bivšem jugoslovanskem kulturnem prostoru, eden tistih umetnikov, ki je s svojim slikarstvom ostal ves čas povezan s krajem, od koder je izhajal.

Ta kraj je Škofja Loka z okolico, ki ima med vsemi na Slovenskem prav gotovo najdaljšo slikarsko tradicijo, omenimo le brate Šubic, Antona Ažbeta, Ivana Groharja, in iz katerega je izšla vrsta umetnikov, brez katerih si težko predstavljamo slovensko slikarstvo, še posebej moderno.

Sam pravi, da ni nikoli naslikal niti ene abstraktne slike, čeprav bi v krajinah, v njegovih ekspresivnih in barvitih nanosih težko prepoznali katerokoli od njih. Njegove krajine izražajo trpko spoznanje odtujenosti sodobnega človeka, z razgibano fakturo izpove eksistencialno kritičen odnos in kljub temu, da nikoli ne slika človeške figure, se ves čas loteva njene usode. Njegovi slikarski začetki segajo v čas fotorealizma, pa ekspresivne figuralike in pop arta in na koncu še nove podobe, vendar vsa ta različna obdobja ostajajo v njegovih delih predelana v docela subjektivno likovno govorico, na sugestiven in samosvoj, avtentičen način.

Slikovni material monografije obsega okoli 400 barvnih reprodukcij slik, akvarelov, risb, skic, fotografskega materiala motivike, od koder je umetnik izhajal ter dokumentacijskega materiala iz slikarjevega zasebnega življenja.

Herman Gvardjančič – Prešernova nagrada za življenjsko delo 2023.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.