Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 232 (159 ilustracij)
Leto izida: 2009
ISBN: 9789619220832

18,90 

Kulturnozgodovinske študije

ZBIRKA:

REDNA CENA:

21 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,10 

VAŠA CENA

18.90 €

18,90 

3 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 232 (159 ilustracij)
Leto izida: 2009
ISBN: 9789619220832

Knjiga Kulturnozgodovinske študije vsebuje 16 poglavij, v katerih so analizirane in interpretirane domače likovne podobe iz 19. in začetka 20. stoletja (karikature, ilustracije, slike, grafike, fotografije in poslikane panjske končnice).

Poglavja so mdr. posvečena naslednjim temam: Ilirske province v likovnih upodobitvah, karikature časnikarja, pripovednika in urednika prvega slovenskega satiričnega lista Brencelj Jakoba Alešovca, karikature nemškega »železnega kanclerja« Otta von Bismarcka, nekatere posebnosti satirične ilustracije v satiričnih listih okrog 1900, razglednica z verzi Prešernovem pesmi in boj proti nemorali, ilustracije Hinka Smrekarja za Humoristični leksikon iz leta 1908 in njegova knjižica Črnovojnik iz leta 1919, likovne upodobitve generala Rudolfa Maistra, karikature in portretne risbe slikarja Riharda Jakopiča, grafični ciklus Ljuba Ravnikarja Ogledalo iz leta 1937, primeri humorja in satire v likovni umetnosti, satirični motivi na panjskih končnicah.

Likovne podobe so hvaležen vir informacij, zato so lahko zanimive za zgodovinarje, umetnostne, kulturne in socialne zgodovinarje, etnologe in druge preučevalce preteklosti. Avtorjevo strokovno in raziskovalno radovednost so vzbudile predvsem zaradi tega, kaj lahko odkrijejo ali dodajo k našemu védenju o določenem dogodku ter političnih, kulturnih, družbenih razmerah v neki zgodovinski situaciji. Likovne podobe nam približajo življenjski utrip preteklosti. Golo faktografijo nam pomagajo spremeniti v živopisno podobo preteklega sveta.

Osrednja pozornost je veljala kontekstu nastanka in sporočilni moči likovnih podob, na katerih prevladuje raznovrstna posvetna motivika. Poleg očitne ilustrativne funkcije, saj likovne podobe lahko nek dogodek ali stanje osvetlijo iz samosvojega zornega kota in na likovno stiliziran način ter nudijo povzemajoč, zgoščen pogled na preteklost, so se nekatera poglavja polotila tudi dešifriranja prikritih kulturnih kodov določene dobe in okolja, ki so jih zajele likovne podobe. Likovne podobe niso samo odrazi posamičnih pogledov njihovih avtorjev ali naročnikov. V njih so se utelesili kolektivni miselni vzorci, ideje, hotenja, občutja, vrednote in predstave, hkrati so postale del kolektivnega spomina.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

15.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,00 

VAŠA CENA

14.00 €

14,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.