Mehka vezava
184 strani
Slovenski jezik

Leto izida: 2010
ISBN: 9789616743143

27,00 

ROBBOV VODNJAK

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

30.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,00 

VAŠA CENA

27.00 €

27,00 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
184 strani
Slovenski jezik

Leto izida: 2010
ISBN: 9789616743143

Razstava Robbov vodnjak – zgodba mestnega simbola je povezana s postavitvijo originala vodnjaka v srednji trakt Narodne galerije. Vodnjak treh kranjskih rek je eden najpomembnejših baročnih spomenikov v Ljubljani in Sloveniji in tudi eden najprepoznavnejših ljubljanskih mestnih simbolov. Leta 1743 so ga mestne oblasti naročile pri Francescu Robbi (Benetke, 1. maj 1698–Zagreb, 24. januar 1757), ki je bil tedaj vodilni kipar in kamnosek v mestu in danes velja za najpomembnejšega baročnega kiparja na Slovenskem.

Robba, šolan pri Pietru Baratti v Benetkah, je osnovno idejo za vodnjak dobil pri Berninijevem Vodnjaku štirih rek na Piazza Navona v Rimu, pri zasnovi celote pa se je naslonil na vodnjak na rimski Piazza della Rotonda, ki ga je v današnjo obliko leta 1711 predelal Filippo Barigioni. Pri tem je Robba štirikotno zasnovo Barigionijevega rimskega vodnjaka spretno preoblikoval v lažjo in vitkejšo trikotno obliko, ter svojo stvaritev tako uskladil s tremi smermi, iz katerih so gledalci lahko prišli na prostor pred Mestno hišo. Tri krepke moške postave, ki v rokah držijo vrče za vodo, so bile šele nekaj let po postavitvi vodnjaka identificirane kot rečni bogovi Save, Krke in Ljubljanice, današnje ime – Vodnjak treh kranjskih rek – pa se je spomenika prijelo šele v prvi polovici 20. stoletja.

V 19. in 20. stoletju sta vodnjak in tlak okoli njega doživela številne spremembe, izgubljene so tudi prvotne stopnice in kamniti vogalni stebriči, še posebej v zadnjih desetletjih pa so veliko poškodb utrpele tudi figure, izdelane iz carrarskega marmorja. Po treh desetletjih dela je original na Mestnem trgu jeseni leta 2006 nadomestila kopija, restavrirani izvirnik pa je bil poleti leta 2008 postavljen v Narodni galeriji.

Gradivo za razstavo je bilo izbrano tako, da nam v prvem sklopu predstavlja podobo Mestnega trga pred postavitvijo Robbovega vodnjaka ter same okoliščine nastanka in Robbov ustvarjalni process, vključno z nekaterimi primerljivimi javnimi naročili, ki jih je Robba opravil za Ljubljano, Karlovac in Celovec. Poleg dokumentarnega gradiva so v ta del razstave vključena tudi tri Robbova dela: Karel VI. iz Mestnega muzeja, Brezmadežna iz Karlovca in Narcisov vodnjak iz Magistrata. V drugem delu gradivo predstavlja predelave vodnjaka in Mestnega trga ter sprejemanje in dojemanje vodnjaka od poznega 18. do konca 20. stoletja. Poleg grafičnih listov, starih fotografij, razglednic in knjig je predstavljena tudi serija slik Matija Jame. Poseben prostor je namenjen predstavitvi konservatorsko-restavratorkih postopkov reševanja vodnjaka, tako kopiranju in načrtom za selitev (in odzivom javnosti nanje) kot tudi restavriranju originala.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.