Medij: DVD
Založba:
ISBN: 9789616635042

7,56 

Življenje ob železni cesti – DVD

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

8.40 €

VAŠ PRIHRANEK: 0,84 

VAŠA CENA

7.56 €

7,56 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Medij: DVD
Založba:
ISBN: 9789616635042

Ljudi, ki so gradili oli zgolj spremljali gradnjo Bohinjske proge, že dolgo ni več. Redki so tudi njihovi potomci, ki so zrasli ob progi in jim je bilo železnico glavno pot v svet ter dobrodošel in dostikrat celo edini vir zaslužka no domačem pragu. Za večino ljudi tretje in četrte generacije, ki danes žive ob progi, po je »železna cesta«, ki se vije mimo njihovih domov, le še somoumeven del njihovega vsakdana. Malo oli skoraj nič več jih ne veže nanjo. Vsakdanjik krajev ob progi namreč že dolgo časo ni več uravnan po ritmu, ki go je nekdaj določal tok vlakov. Življenje v dolinah Bače, Idrijce in Soče danes teče po povsem drugih in drugačnih poteh, ki se železnice le še poredko dotaknejo.

Stoletno življenje Bohinjske proge je torej podobno življenju človeka. Veselju ob prvi novici, do nameravajo tudi po ozkih dolinah T oIminske zgraditi železniško progo, so sledilo številno pričakovanja in napovedi. Rojenice in sojenice so rojevajočemu se otroku prerokovo le predvsem vse dobro, kljub temu po je bilo tu in tom vendarle slišati tudi marsikatero manj prijetno napoved njegove usode. Številne, tako dobre kot slabe prerokbe, so se uresničile že v času gradnje proge. Kraje so preplavili številni delavci in povsem spremenili dotedanje življenie. »Tiha somoto grape ie bila ranjeno, v rano je bil vtisnjen pečat večnega nemira … «.

Otvoritev proge je bilo velik dogodek, o katerem se je veliko pisalo in govorilo. Njeni graditelji, botri in drugi pomembni ljudje so pač morali ob novorojencu razporediti razmerja moči in oblasti ter mu s tem določiti njegovo nadaljnjo pot Navdušenje nod novo železniško progo, ki je povezalo Primorsko z Gorenjsko, je v prvih letih njenega življenja presegalo vso pričakovanja. Potnikov se je trlo, obrtniki, izletniki in turisti so napolnili prej odmaknjene doline, rasle so nove hiše, trgovine in gostilne, prej težko dostopen zaslužek ni bil več tako velik problem. Vsega lepega po je bilo kmalu konec. Progo, ki se je imelo za svoj obstoj zahvaliti gospodarskim, v veliki meri po predvsem vojaškim krogom Avstro-ogrskega cesarstvo, je moralo sprejeti odgovornost, ki ji je bilo položeno v zibko in zaradi katere je bilo speljana prav skozi dolino Bače in ne po kateri izmed drugih predvidenih tras. Uspešno je prestola preizkušnjo, vendar je bilo ceno visoko. Utrpelo je številne poškodbe, zaradi katerih si še dolgo časo ni opomoglo. Še huje po je bilo, do je bilo z določitvijo novih državnih mej za dolgih 27 let pretrgana no dvo dela in je tako zgubila večino svojega prvotnega gospodarskega in prometnega pomena.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami. Hvala za razumevanje!

PRIPOROČA

REDNA CENA:

15.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,50 

VAŠA CENA

13.50 €

13,50 

99 na zalogi

REDNA CENA:

13.42 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,34 

VAŠA CENA

12.08 €

12,08 

99 na zalogi

REDNA CENA:

15.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,50 

VAŠA CENA

13.50 €

13,50 

1 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.