Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 289
Velikost: 150 x 210
Teža: 410 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617136340

24,90 

Gospodarstvo s poslanstvom: velikopotezna navodila za spreminjanje kapitalizma

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

24.90 €

24,90 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 289
Velikost: 150 x 210
Teža: 410 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617136340

Uspelo nam je priti na Luno. Nam ne more uspeti predrugačiti kapitalistične ureditve in tako izboljšati življenja vsakega od nas? Svetovno priznana ekonomistka in intelektualka Mariana Mazzucato, pri nas znana po odmevni knjigi Podjetniška država, v svojem novem delu Gospodarstvo s poslanstvom sodobni kapitalizem postavi na zatožno klop.

Kapitalizem se že vrsto let sooča z nepremostljivimi problemi, za katere mu nikakor ne uspeva ponuditi konstruktivnih in uporabnih rešitev. Bogati so postali še bogatejši, človeštvo pa se medtem sooča z vse večjim naborom tegob, ki se raztezajo na številna področja vsakdanjega bivanja in uničujejo naša življenja. Tako so družbena neenakost, zdravstvene in socialne dileme, onesnaženost, globalno segrevanje in ostale pereče podnebne spremembe le nekatere izmed problematik, na katera bi se morali vodilni odzvati povezano in brez odlašanja.

Svetovno priznana ekonomistka in intelektualka Mariana Mazzucato, pri nas znan po odmevni knjigi Podjetniška država, v svojem novem delu Gospodarstvo s poslanstvom sodobni kapitalizem postavi na zatožno klop. Skozi kritičen premislek o preoblikovanju gospodarske politike razvije idejo o rekonstrukciji ekonomskega sistema, v katerem bi se država in gospodarstvo povezovala na bolj plodovit način. Ključna iztočnica, na kateri gradi avtorica, je sodelovanje javnega in zasebnega sektorja, ki ne bi prineslo le skupnega tveganja obeh vpletenih strani, temveč tudi pravičnejšo porazdelitev zaslužka in nagrad.

V iskanju navdiha za rešitev omenjenih globalnih tegob Mariana Mazzucato ubere drzno in nepredvidljivo pot, saj zagovarja razmišljanje izven danih okvirjev in uporabo znanja na način, ki je tako radikalen in inovativen, kot je bil pred dobrega pol stoletja pristanek na Luni. S pomočjo analize zmotnih prepričanj in podajanja predlogov, ki bi nam pomagali uresničiti najbolj ambiciozne in tvegane ekonomske cilje, avtorica zavzeto zagovarja misel, da država ne bi smela le popravljati tržnih napak, temveč bi morala spreminjati vladna orodja in aktivno sooblikovati trg in gospodarstvo, s čimer bi zgradila bolj vključevalno in trajnostno družbo.

Iz knjige:

»Po splošnem prepričanju je država okorna birokratska mašinerija, ki ji inovacije nikakor niso pisane na kožo. V najboljšem primeru naj bi le […] poskrbela, da imajo vsi enake možnosti, potem pa naj bi se umak­nila s poti, tako da se lahko v igro spustijo pogumni zasebni podjetniki, ki jih ni strah nekaj tvegati. V tej knjigi izhajamo iz teze, da se ne bomo mogli resno lotiti temeljnih težav, s katerimi se soočajo naša gospodarstva, dokler ne opustimo tega ozkoglednega prepričanja. Razmišljanje v duhu poslanstva, kakršnega tu orisujem, nam lahko pomaga predelati sodobni kapitalizem. Pri prenovi bo treba poskrbeti za novo ogrodje in nov besednjak politične ekonomije, saj naj bi gospodarsko politiko in poslovno dejavnost usmerjala ideja javnega interesa. To zahteva neustrašno prizadevanje, s katerim je treba zagotoviti, da je rezultat naročil, povezav in sporočil bolj trajnostna in pravičnejša družba.«

»Jezuiti so ravnali modro, ko so se dogovorili, da je mogoče škatlo z denarjem odpreti le z dvema ključema – enega je imel v roki rettore (vizionar), drugega procuratore (računovodja). Vizija in sprostitev sredstev morata iti z roko v roki.«

O avtorici: 

Mariana Mazzucato je profesorica ekonomije inovativnosti in javne vrednosti na Univerzitetnem kolidžu v Londonu (UCL) ter ustanoviteljica in direktorica tamkajšnjega Inštituta za inovacije in javne cilje. V objavljenih delih se posveča zvezi med gospodarsko politiko, inovativnostjo in gospodarsko rastjo. Leta 2014 je prejela nagrado SPERI revije New Statesman za politično ekonomijo, leta 2015 Hans-Matthöferjevo nagrado, leta 2018 pa Leontiefovo nagrado za premikanje meja ekonomske misli. V reviji New Republic so jo proglasili za eno od treh najpomembnejših mislecev glede inovativnosti. Slovenski prevod njene knjige Podjetniška država je ena od najbolj odmevnih poslovnih knjig zadnjih let.

»Ena najvplivnejših ekonomistk na svetu.« – Wired

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.