Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 63
Velikost: 150 x 210 x 5 mm
Teža: 160 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617166064

17,00 

Milost

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

17.00 €

17,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 63
Velikost: 150 x 210 x 5 mm
Teža: 160 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617166064

»Zbirka Milost je tematsko nadaljevanje moje prve zbirke, Težnost. Po Simone Weil vodi naravno gibanje duše sila težnosti. Edina sila, ki ji uide, je milost, zaradi milosti »padamo v višino«, milost zapolni prazne prostore, razbije gostoto – a le tam, kjer je praznina.

Skozi niz kratkih poetičnih oblik, ki prehajajo območja lirične izpovednosti, haikuja, mikroproze in eseja, tematsko pa se dotikajo perceptivne vrženosti v svet in iskanja odnosa z drugim (drugim v obličju posameznika, narave in zgodovine), besedilo išče tovrstne razpoke, prostore praznine, kjer deluje milost. Pri tem ga vodi star hindujski pregovor, ki pravi, da so sanje sedanjost, vsakdanje življenje preteklost in brezno brez sanj naša prihodnost. Meja med posameznikom in kolektivno preteklostjo je tu zabrisana, saj ju vodijo isti impulzi, preživljamo skupne travme, naše najbolj intimne sanje zrcalijo obče: »Iz skupne more sem se prebudila v lastno in v njej sem videla angela. Stal je na soncu in z močnim glasom zaklical vsem pticam, ki letajo sredi neba.« [iz pesmi »Razodetje«] In ker se milosti ne da priklicati ali najti, saj deluje v prostorih, ki jih izdolbe sama, gre pri (tem) pisanju v osnovi za dejanje upanja, čakanje onkraj smisla: nihanje med vero in zapuščenostjo.« – Iva Jevtić

O avtorici:

Iva Jevtić (1976, Kranj) je pesnica, prevajalka in literarna teoretičarka. Po študiju angleške književnosti na Univerzi v Edinburgu (2001) in magisteriju iz angleške književnosti na Univerzi v Sussexu (2002) je leta 2008 na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktorirala iz literarnih ved na temo srednjeveške mistične književnosti. Redno prevaja dela s področja humanistike, jezikoslovja, družboslovja in zgodovine. Leta 2005 je pri založbi Apokalipsa izšla njena prva pesniška zbirka Težnost, o kateri je Barbara Korun zapisala: »Prvenka pisateljice Ive Jevtić je nekaj tako posebnega, da česa podobnega iz ‘slovenske literarne zakladnice’ še nismo brali; je nič manj kot kaosmogonija in ona-to-logija nekega od svetov, ne, bolje, več svetov […]«. Ob izidu zbirke Milost pa avtorica spremne besede Sonja Dular dodaja: »Od Težnosti k Milosti, to bi bil lahko tudi moto, napotek za življenje kot tako.«

Iva Jevtić je za zbirko Milost prejela Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta 2023, ki jo tradicionalno podeljuje Mestna občina Celje. Komisija je v obrazložitvi napisala: “Divje čipke bi lahko bila metafora za pesmi celotne zbirke oziroma za večino lirskih skic, prepletenih s pripovednimi zasuki in esejiziranimi podobami tako, da stkejo različne plasti v novo, občutljivo estetsko tkanino. Pesmi v zbirki Milost iščejo vrzeli, ki jih lahko zapolnijo le dovolj občutljivi bralci, hkrati pa se prav v teh prostorih briše meja med individualnim in kolektivnim. Vse izpostavljeno kaže, da je Milost velika dragocenost sodobne slovenske pesniške zakladnice.”

Iz medijev: 

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.