Uredila: Breda Činč Juhant
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 293
Velikost: 200 x 200 x 16 mm
Leto izida: 2022
ISBN: 9789616367653

15,00 

200 let zakladnice narave

VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Uredila: Breda Činč Juhant
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 293
Velikost: 200 x 200 x 16 mm
Leto izida: 2022
ISBN: 9789616367653

Razstavni katalog 200 let zakladnice narave je  izšel ob istoimenski razstavi, s katero so obeležili visok jubilej ustanovitve prvega muzeja na Slovenskem, iz katerega je izšel tudi Prirodoslovni muzej Slovenije. 

Poleg ustanovnih zbirk, Zoisove zbirke mineralov, kamnin in fosilov ter Hohenwartove zbirke konhilij, ki sta del stalne razstave, Prirodoslovni muzej hrani tudi številne neprecenljive zaklade slovenske in svetovne kulturne dediščine naravnega izvora. Nekatere med njimi ste si lahko ogledali na razstavi, še več jih je predstavljenih v pričujočem katalogu.

Iz uvodnika kataloga:

Prirodoslovni muzej Slovenije, eden izmed naslednikov Deželnega muzeja na Kranjskem, je leta 2021 praznoval 200 let. Od leta 1821 do danes je narava v muzeju. V preteklih stoletjih se je imenoval tudi drugače, od vsega začetka pa je muzej, kot starogrški museon še vedno muzam posvečeni kraj, dragoceni arhiv narave, nekakšen naravoslovni tempelj. Nomen est omen, pravi latinski pregovor.

Danes muzej poznamo kot Prirodoslovni muzej Slovenije. In če ime sporoča, naše nakazuje na častitljivo starost ali vsaj na dolgo zgodovino, ko se je za naravo pogosteje uporabljal sinonim priroda. Morda zveni arhaično, vendar zelo domače. Poslanstvo, nakazano v imenu, je za Slovenijo pomembno in tudi to je zapisano v imenu. Izbrani primerki so nosilci zgodb o pomenu zbiranja, ohranjanja, dokumentiranja, preučevanja, interpretacije, upravljanja in razstavljanja.

Kaj sporočajo? Se je njihova sporočilna vrednost spremenila? Zgodbe smo strnili v poglavja, ki iz različnih zornih kotov približajo naravo v muzeju. Tudi življenje in delo vseh nas šteje, ko se ob muzejskih primerkih sprašujemo, ali je in zakaj je zakladnica narave neprecenljiva: edinstvena, čudovita, minljiva, ranljiva in razgaljena ter skrivnostna, pa vendar večna. Že 200 let – ponosni smo na svoje korenine in muzej imamo radi. Z dragocenostmi apeliramo na politiko, da poskrbi za prostorsko stisko, ki ogroža delovanje muzeja – tudi trajno varno hranjenje predstavljenih muzealij. (dr. Breda Činč Juhant, urednica kataloga)

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.