Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 180
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2004
Založba:
ISBN: 9789616271660

10,85 

Trije redovi sveta

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

10.85 €

10,85 

98 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 180
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2004
Založba:
ISBN: 9789616271660

Besedilo Trije redovi sveta (upodobitve treh redov in stanov na prehodu v novi vek) Tomislava Vignjevića je enkraten primer soočenja zgodovinske problematike treh stanov s prvič zbranim umetnostnim gradivom, kar mu zagotavlja pomembno mesto v naši in tudi evropski umetnostnozgodovinski stroki, pa tudi širši zgodovinski antropologiji.

Delo  je razdeljeno na tri dele:

  • prvi del (Uvod, Tres ordines, Obdobje krize …) govori o pojmu treh redov (oratores, bellatores, laboratores) v visokem in poznem srednjem veku ter zgodnjem novem veku,
  • drugi del (Upodobitve treh redov) govori načelno o upodobitvah tega motiva v likovni umetnosti obravnavanega časa,
  • v tretjem delu pa so predstavljeni posamezni spomeniki.

V prvem delu avtor s klasično zgodovinsko analizo osvetljuje in umešča problem treh redov. Napoveduje ključno vprašanje, zakaj se shema, ki je nastala v visokem srednjem veku, razmahne v umetnosti prav ob prehodu srednjega v novi vek, in zakaj umetnost vztraja pri izvirnem modelu, čeprav ga je družbena resničnost z uveljavljanjem meščanstva že temeljito preobrazila. V drugem, problemsko osrednjem in najbolj izvirnem delu, avtor odgovarja na osrednje vprašanje s pomočjo standardne Gombrichove metodologije »shema + korekcija« in ponuja nekaj prepričljivih hipotez. V zadnjem delu s tradicionalno ikonografsko analizo opiše izbrane primere upodobitev treh stanov.

Besedilo je relevanten prispevek k problematiki upodabljanja standardne ideološke sheme tedanje družbene ureditve in pionirsko delo na tem področju, saj se ga doslej, kakor je razvidno tudi iz literature, ki jo avtor temeljito pozna in upošteva, v svetu še nihče ni lotil. V tem je delo torej popolnoma izvirno in prinaša novo vednost ne samo v našem, temveč tudi v širšem prostoru humanističnih ved.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

29.50 €

29,50 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.