Mehka vezava
191 strani
Slovenski jezik
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2003
Založba:
ISBN: 978616271547

15,02 

Evropa pred zrcalom

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

15.02 €

15,02 

97 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
191 strani
Slovenski jezik
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2003
Založba:
ISBN: 978616271547

Knjiga je duhovita analiza dvatisočletne evropske zgodovine, v kateri nam avtor prikaže devet »zrcal«, v katerih so se gledali Evropejci: barbarskega, krščanskega, fevdalnega, hudičevega, kmečkega, dvorskega, divjega, naprednega in »vulgum pecus«, se pravi, devet skoraj kronoloških načinov, kako se je Evropa od grške ksenofobije do intelektualnega prezira, ki so ga v 20. stoletju čutili nekateri intelektualci do množic, definirala glede na – zunanjega ali notranjega — »drugega«.

Dvojno iskanje tujca, v domačem okolju in zunaj njega, po Josepu Fontani zaznamuje »mejo evropske družbe« od srednjega veka pa vse do danes. Evropska civilizacija je tako civilizacija, temelječa na rasnem mitu; tega je krepil še pogled o linearnem razvoju zgodovine, ki pelje v zmerom večji napredek (temu mitu se ni izognil niti marksizem). Druge civilizacije so postale priče manj razvitih stadijev civilizacije, evropska pa, ki je bila bolj »razvita« kakor druge, si je vzela pravico, da jih izkorišča.

Avtor na koncu raziskuje rojstvo moderne nacije kot kovnice nove kolektivne zavesti, katere cilj je bil, nevtralizirati elemente, ki so bili nevarni vladajočim. Po barbarih, divjakih in primitivcih sta se kot grožnja pojavila revni meščan in »množice«. Množice, ta novi plebs, so zbujale gnus in strah, ker so bile blizu in ker jih je bilo zmerom več. Avtor se loti idej, ki so nekdaj krožile po določenih intelektualnih krogih in ki nemalokdaj odmevajo še danes, ko lačne množice spet trkajo na vrata Evrope.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.