Mehka vezava; 433 strani, Slovenski jezik, Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789617013153

22,50 

SILVAN FURLAN: ČLOVEK ZA FILM

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava; 433 strani, Slovenski jezik, Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789617013153

Silvan Furlan je bil ena osrednjih osebnosti slovenskega filma. Njegova nesebična in požrtvovalna ljubezen do filma je zaobjemala praktično vse razsežnosti ukvarjanja s tem medijem – od pisne refleksije do ustvarjanja, od izobraževanja do promocije, od organiziranja do arhiviranja –, predvsem pa je pustil neizbrisen pečat kot snovalec kulturne politike na področju filma v času po osamosvojitvi Slovenije. Predstavljal je tudi ključno energijo – tako v motivacijskem kot organizacijskem smislu – za vznik Slovenske kinoteke, ki jo je nato vodil vse do svoje prezgodnje smrti. Namen zbornika Silvan Furlan: Človek za film je evidentirati, ohraniti in vsaj deloma osvetliti epohalni prispevek Silvana Furlana k osamosvajanju in postavljanju temeljev slovenske kinematografije.

Osrednje mesto zbornika predstavlja izbor še vedno nadvse aktualnih Furlanovih tekstov, ki bodo bralca popeljali v samo srce filma. Skozi raznolike, na začetku mladostniško očarane, kasneje pa resnejše in tehtnejše premisleke o filmu in filmski zgodovini je mogoče, kot zapiše Dolmark, »razbrati predvsem izreden razpon tematik in luciden pristop k obravnavi, pa tudi silovit družbeni angažma – stalnico Furlanovih prizadevanj, da bi vsa pridobljena znanja usmeril v vzpostavljanje osnovnih pogojev za delovanje institucij kinematografske omike«. Pisal je o vsem, od teorije do prakse, o drobcih in vizijah, zanimali so ga tako največji mojstri kot izdelki otrok, ki so nastali na filmskih delavnicah. Posebno mesto v zborniku namenimo Furlanovi študiji opusa italijanskega cineasta Roberta Rossellinija, ki je izšla v legendarnih Kinotečnih zvezkih, ter pomembnemu dokumentu z naslovom »Očrt modela organizacije kinematografije v Republiki Sloveniji s posebnim poudarkom na filmski proizvodnji«, ki predstavlja celostno integracijo Furlanovega širokega znanja in prizadevanj.

O življenju in delu Silvana Furlana v posebnem poglavju zbornika spregovorijo njegovi sodelavci, filmski sopotniki in prijatelji; spominjajo se ga predvsem kot nesebičnega, velikodušnega in širokosrčnega človeka, ki je vsaki zamisli dal možnost, ki je verjel in tudi vlagal v ljudi, podpiral njihovo raziskovalno vnemo in širil njihova obzorja. Furlanovo mentorsko delo je, kot lahko razberemo iz prav vsakega članka in pričevanja, obrodilo številne sadove. Bil je glavni motor, motivator in mentor ter epicenter filmskega dogajanja pri nas. Silvan Furlan je bil človek, ki se je, kot je ob njegovem slovesu zapisal Jože Dolmark, »z vso človeško energijo podal v neizprosen spopad z institucijami in politiki, da bi filmu na Slovenskem omogočil preživetje, spoštovanje in kreativno prihodnost«.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.