Mehka vezava
78 strani
Slovenski jezik

Leto izida: 2002
Založba:
ISBN: 9789612362546

15,03 

OMAR HAJAM / RUBAIJAT

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

16.70 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,67 

VAŠA CENA

15.03 €

15,03 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
78 strani
Slovenski jezik

Leto izida: 2002
Založba:
ISBN: 9789612362546

Rubai – štirivrstičnica, rubaijat – štirivrstičnice

Rubai, štirivrstičnico z epigramatično vsebino, sestavljata dva dvovrstična stiha in je značilna za perzijsko poezijo. Od tod tudi ime rubai, kar v arabščini pomeni "četveren", Perzijci imenujejo to obliko taraneh – "naglo prijeti" oziroma dobaiti – dvovrstičnica. Klasična versifikacija štirivrstičnic nerekuje rimo v prvi, drugi in zadnji vrstici: aaxa

Opustitev monorimične strukture, skupaj s kratkostjo štirivrstičnic, sta gotovo prispevali k njihovi veliki popularnosti v severni Perziji v enajstem in dvanajstem stoletju, v dobi, ko so nastale Hajamove in mnoge druge zelo znane štirivrstičnice, ki so se ohranile do danes, čeprav je večina tedanjih perzijskih pesnikov sledila arabskim modelom, pri katerih prevladujejo dolge monorimne pesmi. Vzpon rubaijat je sovpadel z zavračanjem dolžine in visoko izumetničenih panegirikov ter pripovednih pesmi enotne rime. "svobodnejša" štirivrstičnica je zaghtevala od pesnikov, ki so bili prej malodane ukleščeni v številne rime na koncu vrstic, manj napora. "Svobodni" pesniki so bili manj izpostavljeni kritiki kot dvorni pesniki, ki so morali držati predpisane oblike; njihova moč in umetnost sta bili v tem, da so bili sposobni ustvariti kratko in povedno ugotovitev. Epigramatičen stih, ki je značilen za rubai, je sprva opisna in izrazna otvoritev; morala, na kateri sloni, pa je razvidna iz zadnje vrstice, kakor je dejal pezijski pesnik Saib: "v rubaiu v zadnji vrstici kazalec pokaže v srce."

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.