Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 221
Velikost: 146 x 206 x 15 mm
Teža: 360 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789617150971

21,00 

Usodni dimnik

KATEGORIJA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

21.00 €

21,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 221
Velikost: 146 x 206 x 15 mm
Teža: 360 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789617150971

Ivan Šega je v slovenskem in lokalnemu okolju zapisan kot domoznanec, muzealec in čebelar, gospodar in vsestranski kulturnik. Usodni dimnik je čtivo iz ne tako daljnega časa, iz ribniške doline, ko se ekologija in vse, kar je z njo povezano, izgovarja z veliko začetnico. Postavljena je v čas, ko človeštvo tepejo različne usodno nalezljive bolezni. V demokratičnih ureditvah pa postajajo ženske na vseh področjih enakopravne z moškimi. Iz vsebine se zrcali tudi skorumpiranost oblasti, ki je vse večji problem, ne samo v avtoritarnih, ampak tudi v demokratičnih režimih.

Naša junakinja jemlje odpadke kot surovino, s katero hoče zavrteti ciklus spreminjanja odpadkov v drugačno agregatno stanje in izkoristiti njihove stranske koristi. Tehnološka znanost pa že in bi lahko še bolj delovala v smeri zajemanja in razstrupljanja dimnih izpustov, preden gredo v ozračje. Dejstvo je, da odpadki so in odpadki bodo! Na človeštvu pa je, da išče ravnovesje med nastajanjem in uničevanjem. Za sedaj tega ravnovesja še ni!

Odlomek iz knjige:

Če se spustimo na nivo najmanjše organizacijske enote, ki ji v sedanji organiziranosti pravimo občina, naj bi le-ta, gledano z občinskega stališča, zagotovila občanom kolikor toliko urejeno življenje. Ena najvidnejših in občutnih sestavnih delov organiziranega življenja je prav gotovo komunalna dejavnost. Če odmislimo njen obseg in se zazremo le v urejenost okolja, vidimo, kako je to pomemben segment življenja.

Po ustanovitvi tako zaokroženih okolij je potrebno ustanoviti komunalno podjetje, ki bo skrbelo za odstranjevanje odpadkov, za pluženje cest, za pokopališko dejavnost …

O avtorju: 

Po osnovni šoli in nižji gimnaziji v Sodražici je kmetoval doma ter krošnjaril na Hrvaškem. Po vrnitvi iz JLA se je leta 1961 vpisal v tekstilno šolo v Kranju, ob tem pa študiral še solopetje in klavir. Med delom je dokončal Višjo upravno šolo v Ljubljani. Študija na Višji komercialni šoli v Mariboru in druge stopnje študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ni dokončal. Kot tekstilec je delal v tovarni Sukno v Zapužah, v obratu v Jurjevici pri Ribnici, v veletrgovini Astra in trgovskem podjetju Tekstil v Ljubljani ter v manjših trgovskih podjetjih. Leta 1961 je delal kot zdomec v Nemčiji in se istega leta vrnil v Slovenijo. Upokojen je od leta 2000. O literarnih zvrsteh in pisanju literature se je naučil v šoli kreativnega pisanja pri Društvu pisateljev Slovenije. (vir: wikipedia)

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

17,10 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.