Zbral: Ravel Kodrič
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 742
Velikost: 140 x 200 x 40 mm
Teža: 968 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789612571757

42,00 

Članki in pisma

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Zbral: Ravel Kodrič
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 742
Velikost: 140 x 200 x 40 mm
Teža: 968 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789612571757

Časnikar in urednik Vladimir Martelanc (1905–1944) velja za utemeljitelja marksistične literarne kritike in esejistike na Slovenskem. Obsežen zbornik Članki in pisma je plod dolgoletnega raziskovalnega dela.

Njegovo ime se najpogosteje omenja v zvezi s prodorom avantgardnih tokov v slovensko književnost po prvi svetovni vojni, njegove družbenopolitične analize pa so odločno prispevale k razvoju slovenske publicistike v času med obema svetovnima vojnama.

Obsežen štiridelni zbornik Martelančevih spisov je plod dolgoletnega raziskovalnega dela. Poleg pregledne predstavitve življenja in dela tega lucidnega in izrazito angažiranega tržaškega intelektualca prinaša še njegove literarno-kritične in poetološke spise, programske in družbenopolitične razprave in članke ter izbor fotografij in pisemske korespondence. Martelančeve razprave in članki so bili prvotno objavljeni v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja v časopisih, revijah in strokovni periodiki: Učiteljski list (Trst), Delo (Trst), Zapiski Delavsko-kmetske matice (Ljubljana), La Fédération Balkanique (Dunaj), Mladina (Ljubljana), Sodobnost (Ljubljana); njegove spominske zapise, fotografije, pisma in druge dokumente pa smo pridobili iz zasebnih zbirk, javnih knjižnic ter državnih arhivov v Sloveniji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Bolgariji in Rusiji.

Vladimir Martelanc se je kot pripadnik mladomarksistov intenzivno posvečal problemom mednarodnega komunističnega gibanja ter vprašanjem razkosanega slovenskega naroda. Iz transkripcij osebnih pisem družini in prijateljem sta razvidna njegova jasna politična misel in angažma v medvojnem revolucionarnem delavskem gibanju na Dunaju, v Parizu, Wiesbadnu, Berlinu, Frankfurtu, Bakuju in Moskvi.

Bil je intelektualec svetovnega formata, ki z (i)zbranimi spisi končno dobiva svoje mesto med pomembnimi osebnostmi 20. stoletja na Slovenskem.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami. Hvala za razumevanje!

PRIPOROČA

REDNA CENA:

23.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,40 

VAŠA CENA

21.50 €

21,50 

98 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.