Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 792
Velikost: 150 x 210
Teža: 1020 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617136616

36,90 

Poreklo človeka in spolni izbor

KATEGORIJA: ,

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

36.90 €

36,90 

3 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 792
Velikost: 150 x 210
Teža: 1020 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617136616

Charles Darwin (1809–1882), eden največjih naravoslovcev vseh časov, je razvil in predstavil evolucijsko teorijo, ki temelji na predpostavki, da so se vsa živa bitja razvila iz skupnega prednika. Na osnovi svojih opažanj in poskusov je dognal tudi glavni mehanizem evolucije: to je naravni izbor, s katerim postajajo iz generacije v generacijo pogostejše tiste dedne lastnosti organizmov, ki jim dajejo večjo možnost za preživetje in razmnoževanje.

Darwin je bil prvi, ki je sistematično podal razlago raznolikosti življenja na Zemlji brez posredovanja nadnaravne sile. Njegovo teorijo so kasneje razširili in dopolnili z novimi odkritji; danes teorija evolucije tvori enega od temeljev sodobne biologije in vse bolj tudi drugih ved o človeku ter živih bitjih, saj njene zakonitosti pospešeno aplicirajo na vsa ključna področja človekovega življenja.

Darwinovo razmišljanje in raziskave temeljijo na obsež­nem terenskem delu (opisanem v knjigi Dnevnik potovanj), s katerim je postavil gradnike za svojo temeljno knjigo O nastanku vrst (1859). Kasneje jo je nadgradil še z monumentalnim delom Poreklo človeka (1871, dopolnjena izdaja 1874), ki pomeni vrh njegovega raziskovanja in predstavlja Darwinovo življenjsko delo. Z njo je svojo evolucijsko teorijo razširil na človeka, pokazal na njegov izvor, ga umestil v verigo živih bitij ter razširil svojo tezo o spremenljivosti živih bitij, s čimer je kronal svojo argumentacijo zoper dogmo tistega časa o stvarjenju in nespremenljivosti vrst.

Slovenski prevod knjige Poreklo človeka je izšel ob 150-letnici dopolnjene izdaje iz leta 1874. Gre za temeljno delo sodobne zahodne misli.

»Nekateri ljudje zmorejo krčiti povrhnje mišice lasišča; te mišice so v variabilnem in delno zakrnelem stanju. G. A. de Candolle mi je pisal o zanimivem primeru trdovratnosti ali dednosti te zmožnosti, prav tako pa tudi o njenem nenavadnem razvoju. Pozna družino, pri kateri je član v mladosti s premikom lasišča lahko vrgel več težkih knjig z glave in je z dokazovanjem te spretnosti celo služil. Njegov oče, stric, ded in trije otroci so vsi obdarjeni s to ne­običajno značilnostjo. Družina se je pred osmimi rodovi razdelila na dve veji, tako da je glava zgoraj omenjene veje sorodnik v sedmem kolenu z glavo druge veje. Ta sorodnik živi v drugem delu Francije. Ko so ga vprašali, ali ima to sposobnost, jo je takoj pokazal. Na tem primeru vidimo, kako vztrajen je lahko prenos povsem neuporabne zmogljivosti, ki verjetno izhaja iz naših oddaljenih prednikov, saj mnoge opice zmorejo močno premikati lasišče naprej in nazaj.« – iz knjige

O avtorju: 

Charles Darwin (1809–1882), angleški naravoslovec, biolog in geolog, je eden največjih mislecev vseh časov, saj je razvil teorijo evolucije in naravnega izbora. Po končanem šolanju, med katerim so ga bolj kot študijski predmeti navdihovali lov, ježa in naravoslovje, se je prijavil na raziskovalno geodetsko popotovanje z ladjo Beagle. S petletnega potovanja se je vrnil s fascinantno zbirko živali, rastlin, kamnin in zapiskov ter ladijskih dnevnikov, ki je bila tako obsežna, da je trajalo dvajset let, preden jo je uredil in predstavil javnosti. Svet je njegovo delo in misel spoznal v naravoslovnih knjigah O nastanku vrst, Poreklo človeka in Izražanje čustev pri človeku in živalih, ki ostajajo klasična dela našega časa.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.