Jezik: slovenski jezik
Število strani: 60
Vezava: broširano
ISBN: 9789616036757

12,23 

Pesmi, da bi preživeli poletje

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

13.59 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,36 

VAŠA CENA

12.23 €

12,23 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 60
Vezava: broširano
ISBN: 9789616036757

Robert Hass je rojen leta 1942 in živi v Kalifioniji, njegova poezija je prežeta z atmosfero zahodnoameriške obale. Poleg bitnikov se je napajala pri vzhodnoazijski literarni tradiciji kot je haiku in vodilnem pesniku z območja San Francisca Kennethu Rexrothu. Hass ga prepozna kot prvega, ki mu je pokazal, da je med poezijo in njegovim življenjem lahko aktivna povezava. Bohotna pokrajina zaliva San Francisca je sprožila senzualno geografijo njegove poetike, z leti pa v njej postajajo vidna tudi avtorjeva politična stališča.

Pesnik je napisal štiri v Ameriki priznane pesniške zbirke: Field Guide (Vodič po polju), 1973, Praise (Hvalnica), 1979, Human Wishes (Človeške želje), 1989, in Sun Under Wood, 1996. Pričujoča knjiga je izbor iz prvih treh. Prevajal je Czesłava Miłosza in napisal zbirko esejev Twentieth Century Pleasures: Prose on Poetry,1984. Poučuje na Kalifornijski univerzi v Berkleyju. Večkrat nagrajen pesnik je v času služenja kot United States Poet Laureate povezoval literaturo in poezijo z ekološko ozaveščenostjo. Potoval in predaval je po mnogih koncih Amerike, tudi v vojašnicah in bolnicah, kjer se pisatelji običajno ne pojavijo. Zbral je pomembne pesnike, pripovedovalce in naravoslovce, ki so govorili o pisanju in naravi. Njegova poetika je kristalno jasna in močna. »Branje pesmi Roberta Hassa je kot hoja v morje, kadar temperatura vode ni dosti različna od zraka. Dokler ne začutiš podvodnega toka, skoraj ne veš, da si vstopil v drug element. Nenadoma je tu globina s svojim mrgolečim življenjem,« zapiše Stanley Kunitz v predgovoru k Hassovi prvi pesniški zbirki Field Guide. Njegove pesmi spominjajo na kramljanja in neopazno iz vsakdanjega govora vstopajo v območje poezije s svojim enakomernim ritmom ter rahlo vzvišeno otožnostjo, ki jo prekinjajo duhovite in boleče ostre domislice. Privlačnost njegovega jezika je gotovo tudi v sproščenem mešanju pogovornih in vulgarnih izrazov z akademskimi. Sončna obmorska klima močno določa vzdušje in naravo, ki je, posebno v prvi zbirki, podana z natančnimi imeni ptic in rastlin ter vedno v iznajdljivi interakciji s človeškim svetom. Čeprav pogosto uporablja dolge, zapleteno zložene povedi in v svoji tretji knjigi Human Wishes opusti verz ter napiše cikel pesmi v strnjenih odstavkih, ima njegovo pisanje očiten zanos, ritem in zgoščenost poezije. Kljub gostobesednosti ni v pesmih ničesar odvečnega. Pogosto sestavi več slik in zgodb v kolaž ene pesmi, kjer obstajajo vzporedno, abstraktno ob konkretnem, in prispevajo h končni atmosferi – ta je v svoji nedorečenosti uganka, ki si jo zastavlja bralec o sebi in življenju.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami. Hvala za razumevanje!

PRIPOROČA

REDNA CENA:

32.55 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,25 

VAŠA CENA

29.30 €

29,30 

99 na zalogi

REDNA CENA:

17.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,70 

VAŠA CENA

15.30 €

15,30 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.