Jezik: slovenski jezik
Število strani: 120
Vezava: broširanoOb nakupu vam podarimo knjigo Varstvo naše dediščine.
ISBN: 9789616037099

18,74 

Po poteh ljudskega stavbarstva Slovenije

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

20.82 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,08 

VAŠA CENA

18.74 €

18,74 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 120
Vezava: broširanoOb nakupu vam podarimo knjigo Varstvo naše dediščine.
ISBN: 9789616037099

V letošnjem septembru skupaj z drugimi državami, članicami Sveta Evrope spet praznujemo Dneve kulturne dediščine. Ob tej priložnosti izhaja tretja knjiga v naši prestižni zbirki Vodniki po poteh slovenske kulturne dediščine. Prva med njimi, Po poti baročnih spomenikov Slovenije, je izšla leta 1992, lani pa druga knjiga, Po poteh rimskih vojakov v Sloveniji. Obe sta naleteli na izjemen odmev ne le pri nas, temveč tudi v tujini, kar je še pomembnejše. Z njima smo Slovenci dokazali, da premoremo kulturno dediščino evropskega pomena in da naša skrb zanjo in kakovost njene predstavitve ne zaostajata za evropskimi merili.

Po poteh ljudskega stavbarstva na Slovenskem obravnava tretjo, na prvi pogled najbolj "slovensko" dediščino na naših tleh. Ko smo se odločali za letošnjo predstavitev, smo se zavedali prednosti in pasti pri takšem podvigu. Prednost je očitno v dejstvu, da je zaradi svoje številčnosti in povezanosti z izročilom slovensko ljudsko stavbarstvo klasični primer skromne, avendar izpovedno močne dediščine. Njegova velika vrednost je tudi v tem, ker potrjuje misel o Sloveniji kot o "Evropi v malem". Naše ozemlje je veliko komaj nekaj več od dvajset tisoč kvadratnih kilometrov. Na njem se prepletajo alpski, sredozemski in panonski kulturni vplivi. Raznolikost našega ljudskega stavbarstva še povečuje dejstvo, da je "zraščeno" s pokrajino, ki se spreminja vsakih nekaj ur hoda. Tukaj se namreč stikajo alpski, panonski, dinarski in sredozemski svet. Sedanje ozemlje naše države je v preteklosti doživljalo različno politično in civilizacijsko usodo, saj ie bilo razdeljeno na pet zgodovinskih pokrajin, na Kranjsko, Koroško, Stajersko, Primorsko (z Goriško in Istro), in Prekmurje, kar se tudi odraža na posameznih potezah ljudskega stavbarstva.

Pasti takšnega podviga so seveda drugačne narave. Odkar je namreč etnologija stopila v krog strok, ki skupaj pomenijo temelj spomeniškega varstva, se zavedamo, da tovrstna dediščina propada pred našimi očmi. Ugotavljamo, da skupaj s spremembami v načinu življenja neustavljivo odmirajo tudi materialne priče polpreteklosti. Večdesetletna prizadevanja spomeniške službe so sicer rešila nekaj najznačilnejših primerkov ljudskega stavbarstva. Skoraj v celoti pa so se spremenila velika območja včasih idilične kulturne krajine, spreminja se zemljiška struktura in izginjajo nekdanje oblike kmečkega gospodarstva, skupaj z obrtjo in drugimi tradicionalnimi znanji. Na njihovo mesto stopa brezdušna konfekcijska arhitektura, dolgočasna predmestna zazidava vzdolž prometnic, agro- in hidromelioracije, veliki in z današnjimi očmi gledano zgrešeni industrijski kompleksi.

Ali je slovensko ljudsko stavbarstvo obsojeno na to, da preživi le spomin nanj v knjigah, katerih ena je pred vami, in v obliki mrtvih muzejev na prostem?

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

40.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 4,00 

VAŠA CENA

36.00 €

36,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.