Jezik: slovenski jezik, angleški jezik
Število strani: 123
Vezava: broširano
ISBN: 9789619146330

35,10 

Poetika / Poetics

KATEGORIJA:

PREVOD:

REDNA CENA:

39.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,90 

VAŠA CENA

35.10 €

35,10 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik, angleški jezik
Število strani: 123
Vezava: broširano
ISBN: 9789619146330

Svet umetnosti, še danes stkan iz spleta domišljije, sanj, medijev, vizij, meditacij ali prisluhov, je hkrati s tehnološkim znanjem in možnostmi vsakega posameznega ustvarjalca upodobljen v želji po celoviti vizualni podobi, ki naj gledalca pritegne, ujame njegov pogled, osvoji njegovo dušo. V pričujočem izboru obravnavamo ustvarjanje štiriindvajsetih umetnikov, katerih poezija je navzoča v njihovem likovnem izrekanju. Zapisi so ustvarjeni po vnaprej določenem konceptu, ki se vizualno razkrije v središčnem delu z naslovom Krog življenja. Besedila o avtorjih niso postavljena v antologijski okvir, za tem ne stremi niti izbor niti način obravnave posameznih umetnin in umetnikov, omogočajo pa pogled v del njihove likovne in literarne ustvarjalnosti, kot smo jo lahko spremljali (predvsem) v zadnjih desetletjih.

Od nekdaj je v zraku vprašanje, ali mora biti pesnik nesrečen, če hoče pisati poezijo. Ali mora biti nesrečen slikar, kipar ali konceptualni umetnik, da poleg likovnega ustvarjanja piše pesmi? Za vsakega avtorja posebej velja, da je poezija sama sebi skrivnost, ki jo išče in (morda) odkrije vsak posameznik zase. In čemu pesniti v tem času? Čemu ustvarjati podobe? Vprašanje je zavezujoče za vsakega ustvarjalca in v svoji vprašljivosti odprto. Pesnjenje je odgovornost in pesem je odgovor pesnika, tako kot je likovna umetnina odgovor vizualnega umetnika. V skupni poetični govorici – v podobi in z besedo – izbrana dela največkrat presevajo življenjske zgodbe, ki (večinoma) prikrito slikajo avtorjevo podobo. Umetnikov avtoportret. Vznikajo različni pesniški postopki, ki, medtem ko dopuščajo več plasti prekrivanja pomenov v pesmih, to tradicionalno ali svobodno izpovedovanje prav tako na različne načine vpletajo v likovne podobe. Med vsemi se da potegniti vzporednice – vsi ustvarjajo na osnovi tematike pojasnljivega sveta. V verzih je navzoča paleta občutenj in bolj ali manj globokih razmišljanj o bivanju. Upesnjene so impresije v dotiku z naravo ali dogajanje v urbanem okolju, ki pogosto govori o stiskah današnjega časa. Ali pa so med stkane besede na pritajen način vpletene vse bistvene sestavine eksistencialne izkušnje. Med njimi najdemo celo poezijo, ki bi jo lahko označili kot angažirano. V črke ulovljene misli izkustva in spoznanj. Likovna izrazila imajo miselne, čutne in snovne komponente. Med mislijo in snovjo posreduje in ju povezuje nazorni pojem. Likovna izrazila so temelj likovne misli in jezika. Iz teh izbranih del mora umetnik sestaviti svojo umetnino. Podobe same postajajo, v igri videzov in resničnosti, sogovornice, vznikle iz pomnjenja, postajajo gibljive, so gibanje samo: v prehajanju besed in prelivanju podob. Spraševanje o pesniškem jeziku, o pesnjenju samem je tokrat povezano z vidnim izpovedovanjem umetnikovega videnja sveta in sebe v njem. Tako podoba kot pesem je potovanje v razprostranjenost sveta, v odprtost časa. Na poljih slik in risb, v formah kipov, v oblikah vsakdanjih predmetov, kot so čevlji in posode, med množico figur in na fotografijah, na skrinjah in vrčih ter na stenah in v čisto drobnih zvezkih zorijo pesmi. Rastejo iz zazrtosti vase. Nekatere – v enaindvajsetem stoletju – napisane na starih pisalnih strojih ali celo izpisane z roko. Prežete z rdečo barvo. Barvo življenja.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.