Spremna beseda: Marko Pokorn
Mehka vezava
298 strani
Slovenski jezik
Velikost: 135 x 200 x 15 mm
Leto izida: 2018
Založba:
ISBN: 9789612570965

22,50 

Kdo se boji cepiv?

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda: Marko Pokorn
Mehka vezava
298 strani
Slovenski jezik
Velikost: 135 x 200 x 15 mm
Leto izida: 2018
Založba:
ISBN: 9789612570965

Monografija Andrea Grignolia Kdo se boji cepiv? izhaja iz izjemno aktualnega in pertinentnega vprašanja: zakaj danes, po dveh stoletjih uspešnega boja proti nalezljivim boleznim, v liberalnih družbah toliko ljudi, ki so razmeroma dobro izobraženi in imajo dober materialni in socialni status, dvomi o koristnosti cepiv, bodisi tako da se cepljenju izogibajo ali pa mu celo aktivno nasprotujejo (državljanska nepokorščina, razne civilne iniciative)? To je trend, ki ga opažamo od začetka osemdesetih let 20. stoletja, in ki se vse odtlej krepi.

Avtorjev odgovor je, da za to obstajajo trije glavni družbeni razlogi:
  • ideološki (pripadniki liberalnega srednjega razreda dajejo prednost izogibanju individualnim tveganjem pred kolektivno racionalnostjo in odgovornostjo),
  • informacijski (dostopnost obilja informacij, četudi lažnih, o tveganjih cepljenja) in
  • socialni (zaščitniško starševstvo kot posledica nizke in pozne rodnosti ter osip zdravniške avtoritete).
Andrea Grignolio nam v pričujoči knjigi na privlačen način predstavi zgodovino cepljenja in gibanj proti njem, premišljuje preteklost, sedanjost in prihodnost cepiv, na koncu pa ponudi tudi nekaj orodij in strategij za izboljšanje komunikacije med medicinsko stroko in državljani, ki bi lahko omilile in zmanjšale odpor proti cepivom in cepljenju.

Knjiga je bila v Italiji odmevna, in pred kratkim je izšla tudi njena razširjena angleška izdaja pod naslovom Vaccines: Are They Worth a Shot? (Springer, 2018), zato je slovenski prevod lahko nastal hkrati z angleškim – po dopolnjenem in osveženem italijanskem izvirniku.

Marko Pokorn, iz spremne besede k slovenski izdaji:

Lahko rečem, da smo se v 21. stoletju znašli v položaju, ko v poplavi informacij zdrav razum odpove. Soočeni smo s preveliko količino podatkov, katerih verodostojnosti ni moč sproti preverjati. Preprosto ne morem razumeti, zakaj nekateri ljudje sprejemajo odločitve glede cepljenja, ki so povsem v nasprotju z razumskimi argumenti. In ravno v poskusu razlaganja tovrstnih odločitev je največja vrednost pričujoče knjige profesorja Andrea Grignolia. Z analizo sodobne družbe, načinov razmišljanja ter mehanizmov odločanja, ki so plod raziskav, ki so botrovale nekaj Nobelovim nagradam v zadnjih dveh desetletjih, nam postaja jasno, zakaj starši kljub obilju podatkov o njegovi varnosti in koristnosti cepljenju nasprotujejo, zakaj strašenje staršev z boleznimi, ki jih cepljenje preprečuje, ni učinkovito, in zakaj strategija ozaveščanja, ki smo jo v zadnjih letih uporabljali tudi v Sloveniji, ni obrodila sadov.

 O avtorju:

Andrea Grignolio (1974) poučuje zgodovino medicine in bioetike na Univerzi Vita-Salute S. Raffaele v Milanu. V svojem raziskovalnem delu se osredotoča na zgodovino biomedicinskih disciplin v zahodni družbi 20. stoletja s posebnim fokusom na imunologiji. Študij v Centru Cavaillès na pariški École Normale Supérieure je končal leta 2004, v letih 2006–2007 je bil postdoktorski raziskovalec v Centru za filozofijo in zgodovino znanosti Univerze v Bostonu, leta 2009 gostujoči raziskovalec na Oddelku za zgodovino znanosti in tehnologije na Kalifornijski univerzi v Berkeleyju, v letih 2016–2017 pa raziskovalec (ARD 2020) na Univerzi Françoisa Rabelaisa v francoskem Toursu. Svoje prispevke objavlja v mednarodnih znanstvenih revijah, njegova knjiga Kdo se boji cepiv? (Chi ha paura dei vaccini?, Codice edizioni 2016) je bila v Italiji uvrščena med finaliste nacionalne nagrade za popularizacijo znanosti (2016) ter v najožji izbor za nagrado Galileo (2017). Grignolio je tudi stalni kolumnist italijanskega časnika La Repubblica in zase pravi, da je popularizacija znanosti eno njegovih najljubših področij delovanja.

Iz medijev:

Maja Stepančič, ‘Kdo se v resnici boji cepiv’, Val 202 (4. 6. 2019)

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.