NOVO
Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 359
Velikost: 140 x 215 mm
Leto izida: 2021
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789617133257

12,99 

Uživaj pravo hrano

PREVOD:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

26.99 €

VAŠ PRIHRANEK: 14,00 

VAŠA CENA

12.99 €

12,99 

3 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 359
Velikost: 140 x 215 mm
Leto izida: 2021
Distribucija: Avrora
Založba:
ISBN: 9789617133257

Uživaj pravo hrano nam ponuja strokovno utemeljeno znanje, potrebno za poizvedovanje, raziskovanje in poglabljanje v naše prehranjevanje in vse v zvezi z njim. Carlos Ríos je študiral nutricionistiko in dietetiko na univerzi Pablo de Olavide v Sevilli in je začetnik gibanja Realfooding, življenjskega sloga, ki se mu je pridružilo že na tisoče sledilcev.

Se upate zbuditi? Postanite pravi #realfooder in stopite iz Matrice prehranjevanja! Glede prehrane večina prebivalstva živi v zmoti. Tako kot v filmu Matrica živimo v svetu, v katerem »ne jemo prave hrane, temveč izdelke, ki so nam jih postavili pred oči«. Okolje je zasnovano prav za uživanje nezdravih izdelkov: močno predelanih živil. Nad tem okoljem bdi temačna plat prehrambne industrije, ki prebivalstvo praktično sili k nakupu izdelkov, s katerimi škodijo svojemu zdravju.

Uživaj pravo hrano nam ponuja strokovno utemeljeno znanje, potrebno za poizvedovanje, raziskovanje in poglabljanje v naše prehranjevanje in vse v zvezi z njim. Pojasni nam osnove Realfoodinga, življenjskega sloga, katerega namen je iz naše prehrane pregnati močno predelana živila, in ponuja praktične nasvete, trike in recepte za preprostejše, hitrejše in bolj zdravo prehranjevanje. Matrice se ne da razložiti, videti jo moramo na lastne oči.

Knjiga je v Španiji postala prava senzacija in ustvarila gibanje Realfooding.

Iz knjige: 

“Ko govorimo o živilu, se ne smemo osredotočiti le na eno hranilno snov, temveč moramo govoriti o »vsem«, se pravi, o vseh njegovih komponentah, ki sestavljajo popolno kolesje, tako kot pri uri: temu rečemo prehranska matrica. Gre za strukturo, ki sestavlja živilo in lahko, če se preoblikuje, spremeni tudi pozitivne vplive, prisotne v naravni obliki. Če bi poskusili prehransko matrico nekega živila rekonstruirati iz nič, nam nikoli ne bi uspelo ustvariti takšne, kot jo ustvari narava, saj veliko sestavin ostaja neznanih in ne znamo natančno določiti njihove organiziranosti, njihove točne količine in interakcij, ki jih povzroči njihova prisotnost.”

“Minimalno predelana živila so tista, ki doživijo najmanj sprememb in zato ohranijo svojo naravnost, na katero smo dobro prilagojeni. Za boljše razumevanje pojma »adaptacije« na živila si poglejmo naslednji primer: ko se skoraj eno leto nismo izpostavljali soncu in gremo po dolgem času spet na plažo, je naša koža že v nekaj urah opečena (če ne uporabljamo zaščite). Ko na soncu preživimo nekaj tednov, se naše telo s porjavelostjo prilagodi in nas vsaj delno ščiti pred novimi opeklinami. Pri prehranjevanju se dogaja podobno. Tisoče let smo jedli vrsto minimalno predelanih živil in se dobro navadili nanje, niso nas »opekla«. Danes pa jih nadomeščamo z nekimi novimi, močno predelanimi izdelki, ki vdirajo v naša telesa, ne da bi bila ta prilagojena nanje, kar pa povzroča porast nenalezljivih bolezni.”

“Pri hrani ni najpomembnejše to, kakšna je njena hranilna vrednost in kako vpliva na naše zdravje, temveč tisto, kaj se dogaja s hrano, preden jo kupimo in zaužijemo. Se pravi, razmišljati moramo o predelavi hrane oziroma, natančneje, o tem, za kakšne vrste predelavo gre, kakšna je njena narava, in o tem, kar se kot rezultat tega procesa zgodi z živili in z nami. Da bomo lažje razumeli, poglejmo primer. V supermarketu se sprehajaš med policami z žitaricami in nenadoma zagledaš slavne čokoladne kosmiče z nasmejanim risanim junakom, na prednji strani škatle pa piše »polnozrnati kosmiči«. Pritegne tvojo pozornost, zanima te, zato bereš naprej: »Brez barvil in umetnih arom, brez palmovega olja, z vitamini B in železom.« Upoštevajoč hranila, bi bila to lahko dobra izbira za zajtrk tvojega otroka, kljub temu profesor Monteiro trdi, da je treba preveriti način predelave in se pozanimati o vplivu tega procesa na samo živilo in, kar je še pomembneje, na tvoje zdravje. Zato bomo še enkrat pogledali na škatlo z žitaricami in se osredotočili na tisti del, kjer so naštete »sestavine«.

“Več kot polovico naših možganov sestavljajo maščobe, še posebej tiste, bogate z omega-6 in 3. Te maščobne kisline so gradniki možganske mase, saj v možganskih celicah, nevronih, tvorijo del celičnih membran ter jim omogočajo komunikacijo in dobro delovanje vse naše življenje. Poleg tega je večji del holesterola v našem telesu ravno v možganih. Dokazana je bila tudi povezava med dieto, skopo z maščobami in holesterolom, in slabšo mentalno zmogljivostjo.”

“Debelost je tesno povezana z uživanjem rafiniranih rastlinskih olj. Opazovalna študija Women‘s Health Initiative, v kateri so sodelovale ženske, je pokazala, kako pomembna je povezava med omega-6 in omega-3 pri povišani telesni teži. Visoke koncentracije omega-6 kažejo na večje tveganje za nastanek čezmerne telesne teže in debelosti, visoke koncentracije omega-3 pa kažejo na manjše tveganje.”

Kazalo: 

PRVI DEL: MOČNO PREDELANA HRANA

 • Nezdrava hrana
 • Trženje in oglaševanje
 • Izjemna dostopnost
 • Nadvse okusna živila
 • Vplivajo na družbo
 • Kako nas močno predelana živila ubijajo

DRUGI DEL: UŽIVAJ PRAVO HRANO

 • Realfooding
 • Prava zaščitna živila
 • Prava nevtralna živila
 • Prava dodatna živila
 • Preobrazi se v realfooderja

O avtorju: 

Carlos Ríos (Huelva, 1991) je študiral nutricionistiko in dietetiko na univerzi Pablo de Olavide v Sevilli. Sprožil je gibanje Realfooding, življenjski slog, ki se mu je pridružilo že na tisoče sledilcev po vseh družbenih medijih, še posebej na Instagramu (@carlosriosq). Njegovo glavno poslanstvo je, da s širjenjem ključnih informacij ozavešča ljudi, kaj za naše zdravje pomeni uživanje močno predelane hrane, ki nam jo z vseh strani vsiljujejo multinacionalke. Tem je seveda pomembnejši dobiček kot naše zdravje. Ríosova največja želja je, da bi se ljudje vrnili k pravi, resnični prehrani, ker je to edina pot, ki nas bo povedla od sodobnih kroničnih bolezni do zdravja.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.