NOVO
Urednik: Marko Hren
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 163
Velikost: 154 x 230 mm
Teža: 325 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789619262375

15,00 

Staroverstvo skoz pogled raziskovalcev: IV. zbornik prispevkov

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Urednik: Marko Hren
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 163
Velikost: 154 x 230 mm
Teža: 325 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789619262375

Četrti zbornik prispevkov simpozijev z naslovom Staroverstvo skoz pogled raziskovalcev, ki jih je Društvo slovenski staroverci organiziralo od 2017 dalje v Kobaridu, je – tako kot sam simpozij – posvečen dr. Gregorju Lesjaku (1965-2022) in njegovi veliki želji: da bi v Sloveniji nastala močna raziskovalna skupnost na področju proučevanja staroverstva.

Na simpoziju so bile predstavljene najvidnejše knjižne izdaje iz obdobja 2020-2022 v založbi ZRC SAZU (dddr. Andrej Pleterski et.al), Društva slovenski staroverci, UPASANA – Akademije Staroslavov Hram, CICERON (avtorstvo Tine in Spomenka Hribar), Daše Medvešček, Borisa Čoka in Franca Šturma.

V zborniku je vključena tudi najava vsebine V. simpozija o staroverstvu, ki pa bo že povsem osredotočen na program Evropske prestolnice kulture GO25, zato je v sklepnem delu predstavljen starosvetni inštrument kabrca in vez tega inštrumenta z duhovno entiteto Nikrmana, ki jo prvič v slovenskem prostoru razložijo skoz primerjavo dosedanjih interpretacij. Utrdijo prejšnje hipoteze o primerljivosti Nikramane (izpisane kot NIK@R@M@N@S) z Vedsko Prajapati.

Dr. Gregor Lesjak je bil v samostojni Sloveniji najmočnejši branik ustavnega načela laičnosti oziroma ločenosti države od cerkve in svobode veroizpovedi. To je odražal skoz prakso svojega dolgoletnega delovanja, kot raziskovalec in kot osrednji visoki uradnik na upravnem področju svobode veroizpovedi. S svojo dosledno nepristrankso držo in iskrenim vrednotenjem  vseh duhovnih šol in praktik, je bil dr. Lesjak zgled za to, kako bi morala ravnati glede verstev demokratična država. S svojim življenjskim delom je bil najmočnejši člen de-monopolizacije na duhovnem področju in s tem globinske dekolonizacije na slovenskih tleh. Njegov življenjski opus je tako za vedno postavljen kot standard, po katerem bi se morala z vidika verstev zgledovati sodobna demokratična država.

Vabljeni k ogledu II. in III. zbornika prispevkov simpozijev: 

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami. Hvala za razumevanje!

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.