Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 228
Velikost: 156 x 235 mm
Teža: 366 g
Leto izida: 2019
Založba:
ISBN: 9789616704885

20,00 

Medicina je padla na glavo

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

23.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,00 

VAŠA CENA

20.00 €

20,00 

87 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 228
Velikost: 156 x 235 mm
Teža: 366 g
Leto izida: 2019
Založba:
ISBN: 9789616704885

Monografija Medicina je padla na glavo, ki jo je napisal dr. Tomaž Makovec, govori o nekaterih zamolčanih, čeprav perečih problemih sodobne psihiatrije. Avtor se predvsem loteva vprašanja medikalizacije z antidepresivi in problematizira vse širšo uporabo le teh.

Kljub napredku v nevroznanosti v zadnjih desetletjih, še vedno ne vemo, kakšna je biološka, nevrokemična oziroma nevropatofiziološka podlaga duševnih motenj. Rapolagamo s kopico podatkov, na primer kako možgani delujejo pri nekomu, ki nima duševne motnje in pri nekomu, ki jo ima. Hkrati pa ne vemo, ali so najdene razlike vzrok ali posledica duševne motnje. Tudi genetske raziskave so pojasnile samo nekaj vprašanj. /…/

Sodobni človek še vedno išče panacejo, ki ga bo odrešila tegob hitro, učinkovito in brez truda. Avtor brez dlake na jeziku opiše, kako postopki registracije omogočajo, da se kot učinkovita zdravila na trgu pojavijo preparati, ki so v študijah statistično dokazano bolj učinkoviti od placeba, a klinično ta razlika ni pomembna. Kritičen je do neželenih učinkov antidepresivov. Poudarja, da se preveč pozornosti polaga v učinke zdravil. /…/

Za ozdravitev je potrebno storiti mnogo več kot je redno jemati zdravila. Okrevanje je proces. Prav tako je preprečevanje ponovnih epizod več kot le redno jemanje zdravil.

Želim, da bi knjiga bralcem in strokovni javnosti pokazala tudi senčno stran sodobnega zdravljenja depresije in anksioznih motenj in spodbudila ljudi, da aktivno in odgovorno poskrbijo za svoje zdravje tudi na druge načine, ne samo s pričakovanjem čudežnega olajšanja s pomočjo čarobne tabletke. ” – iz spremne besede prof. dr. Mojce Zvezdane Dernovšek, dr. med. (Katedra za psihiatrijo, Center za izvenbolnišnično psihiatrijo)

Besedilo z zadnje strani knjige:

Februarja leta 2018 je bila v izjemno cenjeni znanstveni reviji s področja medicine, The Lancet, št. 10128, objavljena meta-analiza učinkovitosti 21 antidepresivov. Končna ugotovitev, ki so jo takoj razgrabili najbolj brani mediji je bila, da so antidepresivi boljši od placeba.

A branje drobnega tiska, v tem primeru branje 290 strani dolgega, na spletu dostopnega dodatka, razkrije, da je ta razlika klinično nepomembna in je zato smiselnost jemanja teh zdravil vprašljiva.

Podobno velja še za druga zdravila, ki delujejo na našo psiho. Patenti antidepresivov vrste SSRI se počasi iztekajo, zato farmacevtska industrija rabi novi čudežni antidepresiv, tak kot je bil Prozac leta 1987. Kandidat za to je ketamin, čigar mehanizem delovanja so razkrinkali slovenski znanstveniki, kar smo konec julija 2019 lahko občudovali v osrednjih informativnih oddajah naših TV hiš. A ob ketaminu nas lahko obhajajo ravno taki dvomi, kot so pokazale študije.

Biomedicinsko znanost, za katero želimo verjeti, da je neodvisna in služi dobrobiti človeštva, s svojim vplivom zadnjih 50 let oblikuje tudi farmacevtska industrija in očitno ni tisto, kar vsi mislimo da je. Nekaj trikov, s katerimi ta industrija zavaja agencije za zdravila (FDA in EMA) ter tudi znanstvenike na akademskih ustanovah najdete opisane v tej knjigi.

O avtorju:

Tomaž Makovec (1959) je leta 1986 diplomiral na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je zaposlen, je leta 1997 magistriral in leta 2001 doktoriral na področju biokemije. Raziskoval je mehanizem metabolizma steroidov v glivah s citokromi P450. Zadnja leta pa raziskuje mehanizme, ki rušijo njegovo pred tem trdno vero v medicinsko in farmacevtsko znanost.

Iz medijev: 

  • Pogovor z dr. Tomažem Makovcem v oddaji Odprta dlan (Radio Zeleni val, november 2022)

e-Knjiga na  Biblos logo - Spletna knjigarna Buča

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.