Mehka vezava
119 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
Založba:
ISBN: 9789616201650

7,20 

Spišem eno povest

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

8.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 0,80 

VAŠA CENA

7.20 €

7,20 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
119 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
Založba:
ISBN: 9789616201650

Pričujoči teksti, fotografije in dokumenti so povezani s spominom na dogodke, kraje in usodami Bricev in Brik, v katerih se zrcalijo glavne karakteristike posameznih akterjev. Predstavljenih je 6 spominskih zapisov posameznikov. Začenjajo se s spomini Oskaraj Reye, verjetno nastalih na podlagi doživljanja samega avtorja, ki je služil kot vojak v Judemburgu, in podatkov, ki jih je dobil od domačinov iz Kozane. v Zapiskih so poleg prevladujočega lika slovenskega – briškega vojaka na fronti predstavljene tudi manj podrobno opisane udose domačinov, ki so se uspeli izogniti begunstvu v Italiji, in tistih, ki so to doživeli.

Podroben opis začetka vojne in potovanja skupine beguncev iz Kojskega do mesta Cimini in po desetih mesecih v Vilanovo je predstavljen v naslednjem spominskem zapisku Frančiške Oblak iz Kojskega. Zapiski so bili zaradi svoje izpovednosti že predstavljeni na razstavi in objavljeni v istioimenski knjigi Brestje in Kojsko: upravni in kulturni center Brd do 1945. sledijo trije krajši zapiski posameznikov, ki so vojno doživljali kot civilisti, vsak na svojem domu. Anton markočič je zapisal spomine na svoje otroštvo v Slapniku, od fronte sicer oddaljenem in odmaknjenem delu Brd, ki ej služil za počitek in okrevanje italijanskih vojakov. Dora Obljubek je opisala prihod in sožitje z italijanskimi vojaki v Višnjeviku, v sosednjem Gradnem pa je vikar Janez Podobnik sprva v nemški kurzivi, vidno v strahu pred italijanskimi vijaki, zapisoval novice in opažanja v glavnem v povezavi z vojaškimi dogodki na fronti ter s prihodi novih italijanskih oddelkov v Gradno. Berilo zaključuje najobsežnejši sklop zapiskov Bruna Podveršiča, ki na nek način predstavljajo izjemo. Avtor ni sam doživel prve svetovne  vojne, saj je bil rojen leta 1926. O njej sta mu pripovedovala njegov oče in stric ter številni posamezniki, ki jih je v okviru službovanja pa tudi kako drugače spoznal po drugi svetovni vojni. Vsak sklop uvaja krajša predstavitev avtorja, saj imajo skoraj vsi že svoje bibliografije v Primorskem slovenskem leksikonu in še kje drugje. Iz spominskih zapisov odsevajo različni pogledi in doživljanje enakih situacij: sobivanje z italijanskimi vojaki je bilo za enega sožitje, za drugega prisila, vendar je potekalo sorazmerno dobro, za tretjega pa trajajoča "nočan mora". Le-to nam kaže, da lahko posamezniki na različen način dojemajo in doživljajo isto situacijo. Zapisani spomini dokazujejo tudi dejstvo, da se – kot že omenjeno – spominjanje spreminja skozi čas skupaj s spremembami v družbi in usodami posameznikov v njej. Kljub vsemu nam podrobno branje spominov pokaže pogled v črno-beli sliki ene in druge strani, ki je kot življenje samo daleč od enostavnih opredelitev dobro ali slabo, kriv ali nekriv.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

21 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,10 

VAŠA CENA

18.90 €

18,90 

3 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.