Mehka vezava
127 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789612571634

19,00 

Ja pomeni ja in …

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

17.10 €

19,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Mehka vezava
127 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789612571634

Gibanje #MeToo, #jaztudi, je sprožilo val razprav o spolnem nadlegovanju in nasilju, zlorabah moči, seksizmu, neenakosti spolov … Nemška novinarka Carolin Emcke meni, da so nam javna razkritja zlorab dala predvsem eno: začel se je pogovor, dvignil se je glas proti in tega ni več mogoče zaustaviti. Prekinitev molka je bila bistvena. A to je (bil) šele začetek.

Gledališki esej Ja pomeni ja in …, ki ga je Emcke premierno izvedla decembra 2018 v berlinskem gledališču Schaubühne, niza mnoge miselne fragmente, katerih skupno izhodišče so razprave (o) #MeToo. S prevpraševanjem lastnih izkušenj, družbenih vzorcev in navad, na primeru knjig in medijskih objav … avtorica pokaže na zapletena razmerja med spolnostjo in njeno reprezentacijo. Emcke razmišlja o užitku, identitetah, rasizmu, družbeni hierarhiji, izključevanju in sodelovanju. To so pomenljive zgodbe, ki opisujejo tudi njeno lastno nemoč v vsakdanjih kočjivih situacijah, na katere se ni (z)mogla ustrezno odzvati. Angažma Carolin Emcke je prvooseben, občutljiv in obenem poln iskrenega dvoma: zakaj dopuščamo nasilje? Zakaj se o zlorabah tako pogosto molči in kaj vse se ob njihovem obsojanju zamolči? Kako odkriti, razkriti, preprečiti nasilje? Kako živeti z nelagodjem, bolečino in z vpašanjem: kako naprej? Javne obsodbe spolnega nasilja so porodile še vrsto temeljnih vprašanj: Katere podobe oblikujejo naše predstave o užitku? Kako se oblikujejo medosebni odnosi, strukture in norme, v katere smo ujeti moški, ženske in vsi drugi? Kako sta poželenje in spolnost mogoča v vsej njuni raznolikosti, veselju, užitku in lepoti – brez strahu in slabih občutkov?

Avtoričin sklep je jasen: naučiti se moramo opazovati in ozaveščati premnoge vzorce dominacije in podrejanja, šele nato lahko pride do sprememb; potrebna je občutljivost v medosebnih odnosih, drugačna kultura dialoga, kjer je pomembno predvsem poslušati in slišati drugega. Ja pomeni ja in … je navdihujoč gledališki monolog, performativno predavanje, ki je postalo knjiga: njen ton je lahkoten, mestoma duhovit in samoironičen, umirjen in brez senzacionalizmov, ki se sicer pojavljajo v medijskem in družbenem diskurzu o #MeToo.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

12.99 €

12,99 

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

17,10 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.