Zbirka: Znanstvena monografija
Vezava: mehka
Število strani: 112
Format: 155 x 230 x 8 mm
Teža: 231 gr
Jezik: slovenski
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617150735

29,00 

Slika pred besedo – slikarkin pogled na knjižno opremo

VAŠA CENA

29.00 €

29,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Zbirka: Znanstvena monografija
Vezava: mehka
Število strani: 112
Format: 155 x 230 x 8 mm
Teža: 231 gr
Jezik: slovenski
Leto izida: 2022
ISBN: 9789617150735

V tej monografiji Vlasta Črčinovič Krofič zgoščeno predstavlja zgodovinska dejstva o razvoju knjižnega slikarstva, imenovanega tudi miniaturno slikarstvo, v svetu in v Sloveniji.

Vse od pojava rokopisnih in tiskanih knjig do današnjih dni je knjižna oprema sestavni del knjižnega dela. V raziskovalnem vprašanju je obravnavan pomen knjižne opreme z vidika pozornosti, ki ga uredniki, založniki in bralci namenjajo knjigi. Nadalje je obravnavan pristop ocenjevanja knjižne opreme s pomočjo formalne likovne analize, to je orodja, ki se sicer uporablja pri presoji oziroma ocenjevanju umetniških del. Podobe, slike, simboli in pisave so v tesnih povezavah in prepletih.

Knjižno slikarstvo je nesporno ena izmed zvrsti likovne umetnosti, zato je uporaba navedene metode pri presoji umetniške komponente knjižnih ovitkov – platnic upravičena. Raziskava je pokazala, da je knjižna oprema pomemben element knjižnih edicij glede na kulturni pečat likovnih struj in stilov, prisotnih v določenem zgodovinskem času.

Trenutno je pričujoča knjiga v Sloveniji edino delo, ki tako natančno poveže sliko in besedo tako razvojno kot tudi, kako se manifestira v prostoru in času. Gre za knjigo, ki bo pogosto v uporabi – je učbenik, priročnik, ali kot jo umetnica slike in besede imenuje, znanstvena monografija. Uporabna je za likovne šole ter študente likovnih panog in književnosti. Avtorica je pregledno uredila pojmovno zmedo na razvojni poti od pojma do knjige. Z ustrezno analitično metodologijo pridobiva in sistematično ureja spoznanja stvarnosti ter vse zanimivo poveže v strokovno literaturo s podatki, utemeljenimi v zgodovinskem spominu razvoja od prve slike preko simbolov, znakov in črk do vsebinskega bloka v knjigi.

Mira Uršič, akademska slikarka

Prvi vtis o knjigi, kot vsi prvi vtisi, je lahko odločilen: lahko pritegne ali odvrne. Presojo o estetskem videzu naslovnice ali ovitka knjige avtorica prepušča bralcem, s poudarkom na dejstvu, da so okusi izrazito osebno obarvani in da torej ne moremo govoriti o lepih ali manj lepih naslovnicah na ovitkih knjig, govorimo lahko prvenstveno o bolj ali manj skladni likovni in besedni prvi informaciji o knjigi.

Mag. Irena Ferluga, novinarka

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami. Hvala za razumevanje!

PRIPOROČA

REDNA CENA:

39.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,90 

VAŠA CENA

35.10 €

35,10 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.