Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 148
Velikost: 150 x 210 x 10 mm
Teža: 226 g
Leto izida: 2024
ISBN: 9789617206586

21,00 

Diamant

KATEGORIJA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

21.00 €

21,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 148
Velikost: 150 x 210 x 10 mm
Teža: 226 g
Leto izida: 2024
ISBN: 9789617206586

Diamant je še eno odlično literarno delo Vlaste Črčinovič Krofič, ki bo navdušilo ljubitelje kriminalk, pa tudi tiste, ki cenijo dobro razvite like, življenjski jezik ter preplet resničnosti in domišljije.

Na duhovit način nas vodi skozi zapleteno operacijo, imenovano Diamant, ki razkriva temne plati tihotapljenja dragocenih kamnov s pomočjo nelegalnih pribežnikov iz Afrike in drugih delov sveta.

Avtoričini policijski liki, ki smo jih že spoznali v romanu Ribarjenje, se tokrat soočajo z novimi izzivi. Z bogatim, neizumetničenim in življenjskim jezikom ter z duhovitimi pripombami, ki se zlahka vpletejo v pripoved, nam avtorica predstavi tudi življenje likov zunaj ozkega okvira literarnega dogajanja ter jih s tem naredi popolnoma verjetne in življenjske.

Dogajanje se ponovno odvija v Mariboru, tako da se lahko tisti, ki mesto pozna, potepa z njo po vseh ulicah, vsem ostalim pa ozadje opiše tako dobro, da se lahko v mislih brez težav pomikajo po poteh knjižnih likov. V pripoved vpleta sodobne dogodke, ki smo jim bili priča v zadnjem času, a je zgodba tako univerzalna, da bi se lahko odvijala v kateremkoli sodobnem času.

Zaradi duhovitega jezika je sicer mračna tema del lahkotne pripovedi, preplet resničnih dogodkov s fikcijo pa ustvarja napetost in bralca drži v pričakovanju, kako se bo zgodba razvijala.

Diamant je tako še eno odlično literarno delo Vlaste Črčinovič Krofič, ki bo navdušilo ljubitelje kriminalk, pa tudi tiste, ki cenijo dobro razvite like, življenjski jezik ter preplet resničnosti in domišljije.

— Dr. Katja Bergles Bricman

Iz knjige:

»Mojca, natoči močnega,« je zamrmral Silvester Kralj, vrgel šop ključev na pult in se sesedel na barski stolček. Za njim se je od vrat do stola vila umazana blatna sled. Sicer vedno urejen stalni gost Grajske kavarne je imel tri dni staro brado, podpluto oko in kot buča zabuhel obraz. Na levi senci so se mu lasje zlepili od strjene krvi. Umazana in pomečkana oblačila so zaudarjala po trohnobi, kot da bi prenočil na smetišču. Hlače je imel globoko spuščene pod pasom in trebuh v višini popka razgaljen, ker sta na srajci manjkala dva gumba, medtem ko je njen vogal silil izpod napol zaprte hlačne zadrge.

»Lovijo me. Grozijo, da bodo ugrabili hčer. Zlomiti me hočejo,« je rekel na robu solza. S podplutimi očmi se je zastrmel nekam za Mojčino glavo.

Mojca, izkušena barmanka srednjih let, je pokimala in mu natočila še en konjak. Bila je tolažnica in pribežališče zagrenjenih, razočaranih, včasih tudi razjarjenih gostov. Zgodb svojih strank ni objavljala na spletu niti jih ni prodajala tisku, čeprav so jo novinarji obletavali kot roji mušic. V Grajski kavarni se je namreč zbirala množica mestnih veljakov, vse od podjetnikov, umetnikov in politikov do povsem običajnih anonimnih obiskovalcev.

Silvester je bil znan podjetnik. Ukvarjal se je z nepremičninskim posredništvom. Krožile so govorice, da je bila njegova dejavnost le stranski produkt velikih sumljivih poslov, a mu tega niso uspeli dokazati ne protikorupcijska komisija ne sodišče niti finančna uprava. A že navaden smrtnik se je spraševal o izvoru Silvestrovega premoženja. V posesti je imel obnovljeno vilo v Cvetlični ulici, penthouse v Forumu, vikend v Triglavskem narodnem parku in apartma v termah. Vozil je najnovejšega nissan navaro, lamborghinija in električni skiro. V koprski marini je imel privezano jadrnico srednjega razreda in na letališču v Luciji Boscarolovo ultralahko letalo. V glavnem, imel je dovolj premoženja za obrekljivce, zavistneže in dvomljivce.

»Končal sem,« je nadaljeval in se čez ramo oziral na levo in desno.

Mojca si je z roko prekrila usta in na široko odprla oči: »Pojdite na policijo, pokličite medije.«

Silvester pa je zmajeval z glavo: »Grozijo mi. Sledijo. Pošiljajo anonimke.«

»Kdo?«

»Mafija, podzemlje, legija, kdo ve? Orožje rabim, pa jih bom …«

Mojca je prikimala in iz predala izbrskala posetnico serviserja orožja. »Lahko bi pomagal,« mu je pomežiknila.

Silvester je posetnico spravil v denarnico, iz notranjega žepa suknjiča pa privlekel paket zelenih bankovcev. Skupaj s kuverto ga je izročil barmanki. »Za vsak slučaj in obdrži drobiž,« je pripomnil, vstal in se izgubil skozi stranski izhod.

Mojca je zmajala z glavo in v sef pospravila denar s kuverto, na kateri je z velikimi črkami pisalo OPOROKA.

O avtorici:

Vlasta Črčinovič Krofič, doktorica ekonomskih znanosti s področja financ, univerzitetna diplomirana pravnica in magistrica likovnih umetnosti, piše kratke zgodbe, kuje verze, nastopa, povezuje kulturne dogodke in slika.

Kot prostovoljka od leta 2017 spodbuja skupino starejših avtorjev h kreativnemu pisanju proze in poezije pri medgeneracijskem Društvu TOTI DCA Maribor. Je aktivna članica literarne sekcije Vedrina KD Studenci Maribor. Kot literarna kritičarka in urednica sodeluje s Kulturnim centrom Maribor.

Prijavlja se na literarne natečaje. Vidnejši dosežki so: nominacija med štiriindvajset najboljših avtorjev v državi na literarnem natečaju V zavetju besede (2017), zlato priznanje za poezijo na literarnem natečaju V zavetju besede (2018), priznanje za uvrstitev v ožji izbor najboljših besedil literarnih ustvarjalcev Pišimo skupaj – KD Norma 7 (2018), nagrada za kratko prozo na natečaju KGD Reciklaža Sveta Trojica: Šah mat ali kralj je mrtev (2019), nagrada za pravljico na literarnem natečaju Knjižnice Lenart v Slovenskih Goricah Pravljice iz babičine skrinje (2020), drugo mesto za kratko zgodbo na literarnem natečaju Predelana obleka (2020), nagrada na literarnem razpisu Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine za kratko zgodbo Celica 2021), prvo nagrado za pesem na literarnem natečaju MIKK Splet besed (2021), tretje mesto na literarnem natečaju Predelana babičina obleka (2022), nagrajena zgodba z objavo na literarnem natečaju Spirala SK Slovenske Konjice (št.7, 2021 in št. 8, 2022), drugo mesto na literarnem natečaju Poletje v najboljši družbi, Ventilator besed (2022), literarni natečaj Radia Maribor, Pesmi iz predala, objava v zborniku (2023). Na literarnem natečaju za roman 2024 Založbe knjig Kulturni center Maribor je prejela nagrado za kriminalni roman Zatajitev.

Je urednica in soavtorica knjig Žlahtne sanje (2016) in El Dorado (2021). Izšle so štiri zbirke kratkih zgodb Ne padi v dimnik (2018, e-knjiga 2019), Fatalna ženska (2021, e-knjiga 2021), Celica (2021, e-knjiga 2022), Kava in krof (2022, e-knjiga 2023). Založba Pika je izdala njeno pravljico Gospod iz Petovie (2021). V samozaložbi je pri Smar-team.org izdala pravljico Gregor, zabava na drevesu (2023). Uredila je pesniški zbirki, pri katerih je soavtorica Pesmi petih (2018) in Prepletanja (2022), uredila je knjigo kratkih zgodb Elizabete Požgaj – Eli, Mariborskih gornjih sto (2020), prispevala in uredila likovno opremo za pesniško zbirko Milene Nemec – Mimi, Pot (2020), napisala znanstveno monografijo Slika pred besedo, slikarkin pogled na knjižno opremo (2022), roman Ribarjenje (2023, e-knjiga 2023) in roman Zatajitev (2024).

Svoja literarna dela objavlja v zbornikih, v e-revijah, na spletnih straneh Kulturno medijskega centra Slovenije in na svoji spletni strani vlasta-fortuna.com.

Z likovnimi deli se pojavlja na samostojnih in skupinskih likovnih razstavah. Na področju likovne umetnosti raziskuje knjižno opremo. Svoja likovna dela prispeva za knjižne ovitke.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

22.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,10 

VAŠA CENA

21.80 €

21,80 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.