Jezik: slovenski jezik
Število strani: 75
Vezava: broširano
ISBN: 9789616036689

12,23 

Kamen poln hranila

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

13.59 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,36 

VAŠA CENA

12.23 €

12,23 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 75
Vezava: broširano
ISBN: 9789616036689

Poljski pesnik Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki se je rodil leta 1962 blizu Lubaczówa. Je avtor pesniških knjig Žalostinka in druge pesmi (1990), Beležnica s poti (1992), Mladenič vzornih navad (1994), Liber mortuorum (1997), Vodič za brezdomne ne glede na mesto prebivanja (2000) in Prispevek k teoriji neobstoja (2003). Njegove pesmi so izšle v več izborih, piše pa tudi eseje, spominsko prozo in je dobitnik več literarnih nagrad. Živi v Varšavi.

Med pesniki generacije devetdesetih, torej zadnjega desetletja prejšnjega stoletja, ima prav Dycki verjetno največji kritiški odmev. Krakovska revija ha.art je že leta 2001 izdala posebno izdajo Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki in kritiki, kjer so zbrani odzivi na njegovo delo. Zaradi večne teme smrti, ki jo je tako eksplicitno vzel za svojo, pa tudi zaradi ves čas nespremenjene oblike pesmi velja za klasicista. V njegovem delu odzvanjata oblikovni barok in (predvsem vsebinsko) pregovorno temni srednji vek. Na videz preprosta in neposredna pisava, ki se igra z nenehnim vračanjem enega in istega, nas zapelje s premišljeno zgradbo ponavljanja, z obračanjem tega enega in istega, ki nas v svojem polifonem kroženju spomni na baročno fugo ali vseprisotnost smrti na srednjeveških freskah. Na ples življenja in smrti, ki je v sodobnem svetu zahodne civilizacije prikrit, potisnjen na obrobje, pomaknjen iz vsakdanjega doživljanja, kjer smrt postane strah zbujajoča drugost. Izrinjene je ne vidimo več kot del življenja, ampak kot zgolj nasprotje, njegov tragični konec. Dycki je v svojem odnosu do smrti, ki mu pomeni stalno prisotnost in brezdomnemu »jazu« njegovih pesmi nenehno prihaja na jezik, globoko zakoreninjen v katoliško krščanstvo in srednjeevropsko melanholijo, toda hkrati stoji sredi zakotnih ulic – tega ne gre spregledati – današnje Varšave in današnje Poljske. Vendar se mora njegovo pisanje – ta fenomenologija smrti – ki se ga loteva z najrazličnejšimi zvijačami, v prvi, drugi ali tretji osebi, slejkoprej izkazati za nekaj neuresničljivega, nepopolnega oziroma necelega. Spodrs, vedno znova neuspel poskus, ki – v svoji večno ponavljajoči se formi – izraža (samo)ironijo samega poskušanja in nemožnost molka, sebe-metanja v to neznanost. In kliče po ponovnem poskušanju. Moja sestra Wanda prinaša s sprehoda lilije / jaz pa pišem pesem o smrti / in pišem jo spet od začetka / in ne znam prenehati; je avtor že v prvi knjigi izrazil svoj pesniški credo. Ali kot je zapisal pozneje, v pesmi Poklicanost: s težavo uporabljam jezik (sem / sodobni pesnik). Ko brez dlake na jeziku secira bivanjske situacije (shizofrenijo, ljubezenski odnos, smrt ljubljenega prijatelja …), hkrati naznačuje krizo poimenovanja, neko bistveno nezadostnost jezika, breztemeljni manko rabljenih besed. Lirika Eugeniusza Tkaczyszyna-Dyckega prepriča in očara predvsem z močjo iz-smrtnega zapeljevanja v ponavljajoči se ritem prigovarjanja življenju in z elementarno lepoto brezdomnega religioznega čutenja.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

7.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 0,70 

VAŠA CENA

6.30 €

6,30 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.