Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 105
Velikost: 122 x 160 x 11 mm
Teža: 111 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617054576

19,00 

Digitalna doba in novi barbari: med psevdoeksistenco in eksistencialno komunikacijo

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

19.00 €

19,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 105
Velikost: 122 x 160 x 11 mm
Teža: 111 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617054576

“Človek je razkosan. Takšna je diagnoza človeškega stanja, ki jo je postavil Edgar Morin v svoji knjigi o umetnosti izobraževanja v tehnološko posredovani prihodnosti. Dvajseto stoletje, pravi Morin, je bilo stoletje zavezništva dveh barbarizmov:

prvi izvira iz globin časa in prinaša vojne, poboje, deportacije in fanatizem, drugi, ki ga je Béla Hamvas na osnovi svojega Patmosa imenoval moderno ali novo barbarstvo, izhaja iz globin racionalizacije. Če bi celotno zgodovino Evrope, kot jo vidi Henri Pirenne, lahko razumeli kot kontrapunkt, v katerem utrujena in dekadentna “visoka” kultura v skladu z biološkimi zakoni izginja v spopadu z vitalnimi silami novega barbarstva, današnji barbari ne vdirajo več iz germanskih  gozdov in azijskih step, ampak iz okamenelih dogem platonizma in kartezijanstva. Izvirajo iz samega srca evropske kulture, srca, ki je okamenelo pod vladavino znanosti in tehnologije. /…/

Za nove barbare, vzgojene v naročju znanosti in tehnologije, človeški svet ni več cilj, ampak problem. Da bi se izognili kaosu in uporu, je treba množice v enaki meri uniformirati, zabavati in prehraniti. Zato človek nima več pravice do svojega, humanega sveta kot sveta po meri njegove osebnosti in občutkov. Zavrnitev strupa znanosti, tolažbe kolektivizma in tehnologije, ki nas vodi v rakavo stanje, je skoraj nemogoče. Od človeka se pričakuje, da bo ta proces dojel kot neizogibnega, upor proti njemu pa za nesmiseln in jalov.

Barbarstvo digitalne dobe ne temelji na krutosti, ampak na njegovi milini.” /…/ – odlomki iz knjige

O avtorju:

Goran Starčević se je rodil 5. oktobra 1966 v Zagrebu, kjer je tudi umrl leta 2016. Po zaključku študija na Izobraževalnem centru za kulturo in umetnost v Zagrebu (smer novinarstvo) je delal kot novinar v tedenskem in dnevnem časopisju (Arena, Vjesnik). Leta 1996 je končal študij filozofije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Obiskoval je tudi specialistični podiplomski študij komparativne politike na Fakulteti političnih znanosti v Zagrebu. Delal je predvsem kot srednješolski profesor etike. S filozofijo se je ukvarjal kot samostojni pisec. Od leta 1997 je objavljal filozofske eseje in študije v revijah na Hrvaškem in v Sloveniji.

Prvi prevod v slovenščino je knjiga Volk v supermarketu, ki je bila leta 2011 izdana pri založbi KUD Apokalipsa.  Pri isti založbi je leta 2013 izšla nova knjiga v slovenskem prevodu Vaje iz eksistence oziroma Vježbanje egzistencije v izvirniku, kot prva filozofska knjiga KUD Apokalipsa natisnjena v hrvaščini. Leta 2014 je izdal knjigo Bjeg i pobuna pri zagrebški založbi Litteris. Sodeloval je na številnih literarnih in filozofskih srečanjih na Hrvaškem, v Sloveniji in v Italiji. Bil je tudi član uredniškega odbora revije za teorijo, kulturo in vizualne umetnosti Tvrđa. Prevajal je iz slovenskega jezika.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.