Zadnje objave

27. januar – mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

V letu 2023 mednarodna skupnost že osemnajsto leto zapored obeležuje 27. januar, mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Spominski dan nas spominja in opominja na drugo svetovno vojno, ko so Hitlerjevi nacisti v koncentracijskih taboriščih usmrtili okoli šest milijonov Judov. Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji.

V sodelovanju z nekaterimi založniki smo pripravili nabor knjig, ki bralce izobražujejo, spominjajo in opominjajo.

Zajeta slika - Spletna knjigarna Buča

Več informacij o mednarodnem dnevu spomina na holokavst:

27. januar je dan, ko so zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz blizu Krakova na južnem Poljskem. Med aprilom 1940 in med decembrom 1944 je na tem kraju tragično preminilo okoli 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov in Poljakov idr. V to koncentracijsko taborišče smrti pa je bilo pripeljanih tudi preko dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Ko so 27. januarja 1945 zavezniški vojaki osvobodili taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk. Letos obeležujemo tudi 78 let osvoboditve tega največjega in najsmrtonosnejšega nacističnega koncentracijskega taborišča.

Januarja 1995, ob petdeseti obletnici osvoboditve taborišča Auschwitz, je tedanji nemški predsednik Roman Herzog razglasil 27. januar za dan spomina na žrtve nacizma, 3. novembra 2005 pa je ta dan, kot mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta razglasila tudi Generalna skupščina OZN v New Yorku.