Zadnje objave

Na valovih duha: nova knjižna novost Buče

Na valovih duha Platnica - Spletna knjigarna Buča

Pri založbi BUČA je izšla monografija, ki razkriva življenje in delo Adelme von Vay, svetovno znane spiritistke in teozofinje, ki je živela v Slovenskih Konjicah med letoma 1876 in 1925, kjer je tudi pokopana. Knjiga poskuša osvetliti življenje in delo te izjemne ženske ter jo dvigniti iz pozabe.

Prva predstavitev knjige bo v petek, 12. maja, ob 18:00 v Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi v Ljubljani.

Kdo je bila Adelma von Vay?

V spominu Konjičanov se ohranja kot dobrodelna grofica, ki je pomagala postaviti prve bolnišnice v kraju, kot dobrosrčna in nesebična zdravilka, ki ni odklonila pomoči tudi najbolj revnim.

Katoliški krogi so jo imeli za »prenapeto in naduto spiritistovko«, medtem ko so ji privrženci spiritizma doma in po svetu pripisali vlogo začetnice organiziranega spiritističnega gibanja v Avstro-ogrski monarhiji.

Uredniki spiritualističnih revij po svetu so voljno objavljali njene prispevke in nanjo gledali kot na »visoko inteligentno liberalno humanitarko«, medtem ko jo je avtor članka v francoski spiritistični reviji imenoval za eno od štirih »evangelistk nove dobe, svečenic luči duhovne prenove« in jo postavil ob bok Heleni Petrovni Blavatsky, Emmi Hardinge Britten in Cori L. Richmond.

Monografija:

Pričujoča izdaja predstavlja prvi del celovitega vpogleda v njeno življenje in delovanje ter zaobjema čas od njenega rojstva leta 1840 do leta 1881, ko jo je v Slovenskih Konjicah obiskala njena mlada angleška prijateljica, spiritualistka in uspešna avtorica spiritualističnih besedil Caroline Corner iz Londona ter o tem obisku napisala knjižico Moj obisk Štajerske (My Visit to Styria). Knjiga na 267 straneh prinaša preko 100 slik in zajema podatke iz preko 120-tih virov. Več informacij o knjigi TUKAJ.

Avtorja:

Anton Rozman je samostojni raziskovalec ezoteričnih tokov, predvsem sodobnega teozofskega gibanja, v Sloveniji in po svetu. Je član mednarodnega Teozofskega društva od leta 1992, član Centra za teozofske študije v Cervignanu v Italiji in urednik spletnih strani »Teozofija v Sloveniji« in »Zahodni ezotericizem« ter prevajalec številnih teozofskih knjig in člankov.

Mag. Aleksandra Boldin je profesorica zgodovine in sociologije na Gimnaziji Slovenske Konjice. Objavlja strokovne članke s področja zgodovine in sociologije in. Aktivno deluje v in vodi Zgodovinsko društvo Konjice ter sodeluje pri kulturnem dogajanju kraja ter ohranjanju kulturne dediščine.

Vabilo:

Toplo vabljeni na prvo javno predstavitev knjige, ki bo v petek, 12. 05. 2023, ob 18:00, v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani (SEM), Metelkova 2, Ljubljana – upravna stavba, dvorana v 2. nadstropju. Pogovor bo vodila ga. Maja Furman, knjigo bodo predstavili g. Samo Vadnov iz založbe Buča in avtorja monografije g. Anton Rozman in mag. Aleksandra Boldin. Na pogovoru bosta kot gosta sodelovala tudi dr. Nena Židov in dr. Jan Ciglenečki. Dogodek bosta z glasbo obogatili ga. Živa Ciglenečki (violina) in ga. Andreja Obrul (vokal).

Oglas Final SEM - Spletna knjigarna Buča